Україну чекає тотальне підвищення податків заради соцініціатив Януковича

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Українцям варто підготуватися до підвищення податків, оскільки без посилення фіскального пресу, як виявилося, неможливо виконати соціальні ініціативи президента. Будуть підвищені акцизи на алкоголь, рента за видобуток корисних копалин і мита на імпорт. Неминуче подорожчання товарів торкнеться і одержувачів соціальних виплат.

Міністерство фінансів України розробило три законопроекти, які найближчим часом повинні бути прийняті Верховною Радою. Цей пакет має дозволити додатково зібрати податків на 7,4 млрд грн для реалізації президентських соціальних ініціатив, пише "Коммерсантъ-Украина".

Окрім податку на розкіш (має забезпечити надходження 900 млн грн на рік), запропоновано ще низку змін до Податкового кодексу, що дозволяє збільшити доходи бюджету на 3,8 млрд грн.

Зростання надходжень очікується за рахунок збільшення акцизів на алкоголь на 10-11,2%. Найсуттєвіше підвищиться акциз на спирт - з 45,87 до 51,01 грн за літр 100-відсоткового спирту. Через це вартість півлітрової пляшки горілки у роздробі збільшиться на 2 грн, а 1 л вина, окрім натурального, - на 30 коп.

Акциз на пиво збільшиться на 11% - з 0,81 до 0,9 грн. При цьому запропоновано скасувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства у розмірі 1,5%, який до 2015 року повинні платити оптові та роздрібні торговці алкоголем.

Кабмін ініціює підвищення цін на алкоголь замість боротьби з «паленою» горілкою

"Якщо це відбудеться з 1 січня 2013 року, то буде законно, а якщо ні - то це порушення Податкового і Бюджетного кодексів. Навантаження ляже на споживача, який скоротить попит на продукцію, а ми скоротимо виробництво, що позначиться на сплаті податку на прибуток", - говорить гендиректор "'Славутич' Carlsberg Group" Петро Чернишов.

Окрім того, Мінфін запропонував на 380% збільшити ставку рентної плати за видобуток природного газу - до 949,93 грн за тисячу кубометрів, а газу, що залягає на глибині понад 5 км, - до 475,4 грн за тисячу кубометрів.

Як таке зростання податкового навантаження позначиться на реальному секторі економіки та конкурентоспроможності українських товарів, не пояснюють, - заявив співрозмовник в уряді

Серед іншого планується переглянути формулу розрахунку плати за користування надрами, прив'язавши ставку податку до вартості видобутих корисних копалин. Тобто при подорожчанні сировини будуть рости і платежі до держбюджету. Але навіть якщо ціни різко впадуть, податкові платежі будуть не нижчими, ніж поточні. На думку колишнього керівника шахти "Лисичанськвугілля" В'ячеслава Теросипова, новий механізм призведе до зниження попиту на вугілля (ставка складе 1% від вартості), адже за останній місяць вартість вугілля вже зросла майже на 14%, і попит скоротився.

Коломойський і Фірташ позбавили бюджет 3 млрд грн, пролобіювавши зменшення ренти на нафту

Очікується і підвищення ставки збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію з 3% до 4%. Це дозволить отримати додатково 600-650 млн грн, які будуть закладені ДП "Енергоринок" в ціну електроенергії. Голова наглядової ради "Київенерго" Іван Плачков визнає, що енергетика завжди розглядалася владою як засіб ефективного та швидкого наповнення бюджету.

Третій законопроект Мінфіну стосується перегляду ставок митних зборів на імпортні товари. Чиновники виявили 2558 ставок, рівень яких нижчий, ніж зобов'язання України перед СОТ. Ці ставки складають 24% загального обсягу пільгових ставок митного тарифу (10721 шт.).

Подальший аналіз імпорту показав, що додатковий ресурс - 2,7 млрд грн - можна отримати тільки при підвищенні 1897 ставок (18%). 84% від цієї суми чиновники очікують за 13 групами товарів: це, зокрема, пластмаси, полімери (додатково 490 млн грн), машини, обладнання (410,7 млн грн), залізничні локомотиви (149,4 млн грн), продукти переробки овочів, фруктів, горіхів (69,2 млн грн), судна (57,4 млн грн). Податкове навантаження на імпорт може зрости на 25,7%. (Нагадаємо, що напередодні такий самий законопроект подали депутати від Партії регіонів).

Вітчизняних виробників захистять підвищенням мит на імпорт

За словами урядового уповноваженого з питань євроінтеграції Валерія П'ятницького, до питань підвищення ставок ввізних мит завжди потрібно підходити акуратно. Крім того, нагадує Валерій П'ятницький, в Україні підписано угоду про вільну торгівлю з СНД і на підході - угода з ЄС, тому якщо продукція буде завезена з Росії, то яка б не була ставка в законодавстві, зазвичай застосовується нульова.

З проекту поправок до Митного тарифу випливає, що більшість товарних позицій, на які підвищуються ставки мит, є сировиною для українських підприємств. Це спровокує зростання цін на кінцеву продукцію, у тому числі і для населення. Хоча варто визнати, що зростання митних ставок не торкнеться готової споживчої продукції - від фруктів до побутової техніки, за винятком океанічної риби, ставки на яку будуть підвищені з 0-10% до 5-20%.

Джерела в уряді стверджують, що вчора прем'єр-міністр Микола Азаров планував обговорити пакет цих законопроектів з профільними міністрами, але зустріч не відбулася. Зараз ці документи знаходяться на узгодженні в зацікавлених міністерствах, і, оскільки питання пошуку коштів для виконання обіцянок президента на контролі у президента Віктора Януковича, до кінця цього тижня уряд має визначитися з остаточними розмірами податкових платежів. Але навіть цих коштів буде недостатньо - раніше в МЕРТ оцінювали, що митники і податківці повинні додатково зібрати по 7,5 млрд грн і 2,5 млрд грн відповідно. Але потрібна ще і додаткова приватизація держкомпаній на 6,5 млрд грн. !zn

Читайте також:

Підвищення цін на газ для населення неминуче, - Акімова

Янукович наказав Азарову переписати бюджет під свої соціальні ініціативи

У Кабміні оприлюднили подробиці нових соцініціатив Януковича

Дешеву іпотеку «від Януковича» отримають більше 10 тис. сімей. Якщо в Кабміні знайдуть гроші

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі