ЄС посилить пильність щодо клієнтів банків в рамках боротьби з відмиванням грошей

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Серед заходів, якими займеться Єврокомісія, є посилення пильності щодо клієнтів банків, зміцнення співробітництва фінансових розвідок різних країн, вдосконалення контролю над сектором азартних ігор.

Європейська комісія затвердила доповідь про застосування чинної, третьої, директиви проти відмивання грошей, повідомила у Брюсселі прес-служба ЄК, в середу, 11 квітня.

"Ми зобов'язуємося швидко інтегрувати нові міжнародні норми, щоб європейська система реагувала адекватним чином на розвиток загроз, які є відмиванням капіталів і фінансуванням тероризму", - заявив член Європейської комісії з внутрішнього ринку Мішель Барньє.

Він зазначив при цьому, що злочинці проявляють безмежну винахідливість для використання прогалин у законодавстві. "Наша мета - запропонувати чіткі і зважені правила, які захистять єдиний ринок, не нав'язуючи при цьому надмірних додаткових витрат учасникам ринку", - зазначив М.Барнье.

Улюблений банк англійської королеви і українських бізнесменів оштрафували за небажання боротися з відмиванням грошей

Як йдеться у комюніке Єврокомісії, нові кроки будуть зроблені, щоб створити в ЄС сучасні законодавчі рамки, що дозволяють протистояти новим загрозам. Відсутність ефективних правил боротьби з відмиванням капіталів і фінансуванням тероризму, на думку Брюсселя, може серйозно порушити міцність, цілісність і стабільність фінансової системи. У той же час загрози, пов'язані з відмиванням капіталів і фінансуванням тероризму, знаходяться в постійному розвитку.

Доповідь, затверджена Єврокомісією, аналізує, як застосовувалися положення чинного законодавства у цій сфері, і досліджує, які зміни могли б бути до нього внесені.

Документ констатує, що, хоча нинішній юридичний механізм функціонував прийнятно, і в ньому не виявилося серйозних недоліків, тим не менш, потрібні деякі зміни для його адаптації до еволюції загроз. У зв'язку з цим Єврокомісія планує восени подати пропозиції щодо четвертої директиви проти відмивання капіталів.

Серед заходів, якими займеться Єврокомісія, називаються посилення пильності щодо клієнтів банків, зміцнення співробітництва фінансових розвідок різних країн, вдосконалення контролю над сектором азартних ігор.

Нагадаємо, як писало ZN.UA, вже кілька років будь-який українець, не вдаючись до бунту і революцій, може ускладнити життя українським чиновникам-корупціонерам, стимулюючи політичну волю Заходу застосовувати до них санкції та блокувати їхні закордонні рахунки.

Зокрема в ЄС і США стандарти FATF закріплені законодавчо. Якщо ж кінцевий власник ховається за класичною «матрьошкою», то банк має право замість проведення тривалого розслідування, «хто кого заснував», обрубати всі кінці і заморозити кошти.

При цьому особлива увага приділяється "політичним діячам" - так званим ПЕПам. Банки зобов'язані не тільки намагатися визначити їхні джерела збагачення, а й отримати згоду вищого керівництва на встановлення ділових відносин з такими клієнтами та проводити постійний моніторинг. !zn

Читайте також:

Кожен «маленький українець» може заблокувати рахунки українських чиновників

Ухилення від сплати податків прирівняють до злочинів з відмивання грошей

Швейцарські банки повернуть вкрадені диктаторами мільйони

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі