Більшість злочинів у бюджетній сфері пов'язані з держзакупівлями

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Із понад 500 проведених торгів, на яких були присутні працівники міліції, було зупинено та відмінено понад 250 закупівель, з яких у 60% рішення про відміну прийняте лише через присутність працівника міліції.

За I квартал 2012 року правоохоронці виявили 3,3 тис. злочинів у сфері бюджетних зловживань. Попередньо встановлена сума збитків - більше 800 млн грн. Чималу долю державних збитків у бюджетній сфері становлять наслідки від порушень під час проведення державних закупівель - 400 млн грн.

Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту державної служби по боротьбі з економічною злочинністю МВС України Вадим Словенко, аналізуючи результати роботи відомства за перший квартал 2012 року.

Задля недопущення таких порушень МВС наполягло на участі працівників міліції у роботі конкурсних комісій із правом дорадчого голосу та отримання доступу до паспортів бюджетних програм, які ними реалізуються.

Порошенко: Закон про держзакупівлі потребує серйозних змін


За словами Словенка, «започаткована практика дала позитивний профілактичний ефект»: із понад 500 проведених торгів, на яких були присутні працівники міліції, було зупинено та відмінено понад 250 закупівель, з яких у 60% рішення про відміну прийняте лише через присутність працівника міліції.

Також серед найбільш корумпованих сфер діяльності фахівці виділяють агропромисловий та паливно-енергетичний комплекси, сфери охорони здоров'я, соціального захисту населення, освіти, будівництва та ЖКГ.

«На жаль, саме тут, у найбільш важливих для суспільства галузях спостерігається тотальне зловживання службовим становищем та збагачення за рахунок бюджетних коштів», - підкреслюється у повідомленні прес-служби МВС.

Нагадаємо, раніше в ексклюзивному коментарі ZN.UA новопризначений міністр економіки Петро Порошенко повідомив, що вже найближчим часом він має намір створити експертну групу для напрацювання змін до прийнятого у першому читанні урядового законопроекту №9634, який стосується держзакупівель.

«Я не прихильник повернення до колишньої практики видачі Міністерством економічного розвитку дозволів на проведення тих чи інших закупівель. Але я переконаний, що, по-перше, ми зобов'язані забезпечити таку прозорість процедур держзакупівель, яка дозволить виявляти зловживання не після проведення тендера, а встановлювати їх ще на стадії оголошення конкурсів. По-друге, необхідно створити механізм - підкреслюю - системно непідвладний корупції, який би визначив типові референтні ціни на придбання товарів чи послуг. По-третє, закон повинен піддавати жорсткому моніторингу умови конкурсу, які часто самі по собі виписані непрозоро і є механізмом корупції», - сказав зокрема він. !zn

Читайте також:

Тендери в Україні. З широко закритими очима

Син Януковича позичив «Укрзалізниці» 40 мільйонів

У першому тендері до Олімпіади-2022 вже виявили корупцію

Рада виводить з-під контролю держзакупівлі у сфері постачань газу та комунальних послуг

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі