Українці швидше будуть шукати гроші у родичів і друзів, ніж візьмуть кредит у банку - опитування

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За результатами опитування, лише 41% дорослих українців мають банківські рахунки, серед найбідніших цей відсоток майже вдвічі менший. При цьому такий рахунок переважно використовують для отримання заробітної плати, і лише 5% - з метою накопичення грошей.

Українці швидше будуть звертатися до родичів або знайомих, щоб позичити грошей, ніж підуть у пошуках кредиту в один з майже 180 банків, що працюють в Україні.

Про це йдеться в оприлюдненій в середу, 18 квітня, доповіді Всесвітнього банку (ВБ), підготовленому на основі опитування про використання банківських послуг у світі, проведеного Інститутом Геллапа в 148 країнах протягом 2011 року.

"У Фінляндії 24% дорослих повідомили, що протягом останніх 12 місяців запозичували гроші в офіційних фінансових установах, таких як банк, кредитний союз або мікрофінансових інституція. В Україні тільки 8% респондентів робили це, в Бурунді - лише 2%. Водночас, 37% дорослих в Україні і 44% опитаних у Бурунді за останній рік позичали гроші у членів сім'ї або друзів, водночас у Фінляндії цей показник - тільки 15%", - наводиться приклад у доповіді в частині про банківські кредити.

За результатами опитування, лише 41% дорослих українців мають банківські рахунки, серед найбідніших цей відсоток майже вдвічі менший - 21%. Ті, хто має рахунок, використовують його переважно для отримання заробітної плати і тільки 5% - з метою накопичення грошей. Кредитні картки мають тільки 19% респондентів.

А, скажімо, у Фінляндії і Данії банківські рахунки мають 100 відсотків опитаних, у Франції та Естонії - 97%, в Канаді та Німеччині - 96%, в США - 88%, в Чехії - 81%, в Угорщині - 73%, в Польщі - 70%, в Китаї - 64%, в Білорусі - 59%, в Туреччині - 58%, в Болгарії - 53%, в Росії - 48%, в Румунії - 45%, Казахстані - 42%, в Грузії - 33 %, в Узбекистані - 23%, в Молдові - 18%, Вірменії - 17%, Азербайджані - 15%, Киргизстані - 4%, Таджикистані - 3%.

Три чверті бідного населення в усьому світі (які заробляють менше 2 доларів США в день) взагалі не користуються банківськими послугами. Причиною є не тільки бідність, а й те, що відкриття рахунку вимагає витрат, поїздки на великі відстані, оформлення значної кількості документів, говориться в доповіді.

Всього опитування охопило 150 тис. дорослих респондентів у 148 державах протягом 2011 року, з них 1000 осіб опитали в Україні в липні-серпні. !zn

Читайте також:

Платіжні карти мають вже більше половини українців

Соцмережами користуються 17% українців, - опитування

Частка користувачів мобільного зв'язку в Україні зросла до 85%

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі