Сорос: Європейські керівники ведуть ЄС до краху

Поділитися
© ZN.UA
Навіть якщо євро виживе, у Європі буде період великих труднощів, і Сорос вважає, що Євросоюз може не пережити їх.

Джордж Сорос побоюється, що політика нинішніх європейських лідерів може привести Європу до катастрофи. В інтерв'ю Le Monde він сказав: «Євро руйнує Європейський союз, а своїми добрими намірами керівники ведуть Європу до загибелі, намагаючись зберегти і ввести недоречні правила».

Навіть якщо євро виживе, у Європі буде період великих труднощів, і фінансист побоюється, що Євросоюз може не пережити їх. На його думку, Маастрихтські угоди і Лісабонський договір завдали євро значної шкоди: по-перше, в ЄС відсутня загальна скарбниця, що дозволяє брати позики на європейському рівні; окрім того, введення євро замість зближення призвело до розбіжностей. З настанням кризи спроба змусити країни дотримуватися правил не допомогла, а лише посилила становище, але, на жаль, влада цього не розуміє. «Вона робить дуже мало і занадто пізно, у той час як криза поглиблюється. Вперше стала можливою ситуація, при якій євро впаде», - зазначив Сорос.

«Кризу можна зупинити в будь-який момент, - переконаний економіст. - Але для цього влада повинна усвідомити, що у нестандартній ситуації потрібні нестандартні відповіді. Правила необхідно змінити, щоб бути впевненим, що система не вийде за рамки. Радикальним варіантом могло б стати створення при ЄЦБ холдингу, в який держави переказали б облігацій на суму 2000-3000 млрд євро і більше не платили б відсотки. Це дало б перепочинок деяким слабким країнам. Єврозоні також необхідний економічний ріст: неможливо знизити заборгованість при падінні показників зростання», - підкреслив Сорос.

Причина бездіяльності європейського керівництва і проблема - у Німеччині, де громадська думка довіряє Бундесбанку, який «домінує в європейській політиці, але реалізує стратегію, вигідну Німеччині, а не Європі», вказав фінансист. «Німеччина - процвітаюча країна, вона користується кризою євро, низьким обмінним курсом євро щодо своєї сильної економіки і дуже низькими процентними ставками для фінансування свого боргу», - сказав Сорос.

Фінансист зізнався, що в його фонді Quantum немає рахунків у євро. «Поки позиція європейських керівників не зміниться, якщо я і вирішу робити інвестиції, то точно не в євро», - підкреслив він.

Джорджа Сороса найбільше турбує той факт, що «пошук національних рішень набуває все більшого розмаху, і це може зруйнувати Євросоюз». На його думку, необхідно знайти загальноєвропейський вихід. Він вважає, що треба продовжити рекапіталізацію банків, у чому може допомогти Європейський механізм стабільності; а також ввести європейську систему контролю над банками, тому що між банками і національними урядами існує занадто багато «нездорових» зв'язків. !zn

Читайте також:

Сорос передрік розвал Євросоюзу

Єфремов звинуватив „закордонні організації“ у підготовці революції після виборів

Сорос: Меркель веде Європу у помилковому напрямку

Сорос: В Європі настають часи драконівської економії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі