Україна надала доступ до своєї ГТС приватному бізнесу

Поділитися
© Фото пресс-службы "Укртрансгаза"
Рішення про надання доступу до української газотранспортної системи і підземних сховищ газу приватному бізнесу вкрай невигідне російському "Газпрому" і фактично робить безглуздими переговори про створення двостороннього консорціуму з управління ГТС.

Нацкомісія держрегулювання енергетики (НКРЕ) прийняла постанову "Про врегулювання порядку доступу до газотранспортної системи". Документ зобов'язує оператора ГТС (компанію "Укртрансгаз") допускати до транзиту (у тому числі експорту), а також зберігання газу в підземних сховищах (ПСГ) будь-яку компанію, що володіє власним ресурсом - тобто видобувачів та імпортерів палива, пише видання «Коммерсант-Украина».

Прийняття даного документа є зобов'язанням України перед Енергетичним співтовариством, пояснив глава відомства Сергій Титенко.

У липні 2010 року Верховна Рада прийняла закон "Про функціонування ринку природного газу", що було одним із зобов'язань України, передбачених у спільній заяві України і Європейського союзу з модернізації ГТС. У ній передбачався принцип рівного доступу до ГТС і ПСГ, але для остаточного врегулювання цього питання потрібна була постанова НКРЕ.

Рішення комісії вигідне бізнесу, упевнені учасники ринку.

«Це рішення дозволяє компаніям, які будуть видобувати газ в Україні, сподіватися на гарантований його експорт з країни "Укртрансгазом". По-суті, транзитер не зможе відмовити їм у прокачуванні газу і його зберігання у ПСГ», - сказав директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Рішення Нацкомісії посилить інтерес видобувачів до роботи на українському ринку газу, вважають у прес-службі "Лукойла". "Фактично для видобувачів це гарантія безперешкодного транспортування газу на європейські ринки", - повідомили у прес-службі компанії.

Однак у ТНК-ВР побоюються, що прийняте рішення буде мати декларативний характер. "Говорити про те, що затверджений порядок повноцінно працює, можна буде тільки після того, коли з'являться перші приклади рівного доступу до ГТС, - відзначило джерело видання в ТНК-ВР. - Було б справедливо, якби піонерами в отриманні такого доступу стали компанії, які вже зараз ведуть видобуток природного газу в різних регіонах України".

Рішення вигідне і ЄС - воно дозволяє європейським споживачам газу вести з "Газпромом" переговори про його купівлю на українсько-російському кордоні, а не в країнах Євросоюзу, пояснює високопоставлене джерело видання в російському представництві німецької газової компанії Rurhgas. "Це робить ГТС менш керованою в ручному режимі і не дає можливості використовувати її для того, щоб прибирати ринкових конкурентів з числа видобувачів", - констатував співрозмовник видання. В Rurhgas нагадали, що Єврокомісія домагається від Росії, щоправда, поки безуспішно, прийняття аналогічного закону, що дозволило б демонополізувати російський ринок газу.

На думку Марунича, затвердження принципу рівного доступу до ГТС вкрай невигідне "Газпрому", який тепер не зможе навіть у разі створення консорціуму з управління українською системою її контролювати. "Газпром" дійсно неодноразово висловлювався проти імплементації в Україні європейської законодавчої норми про рівний доступ. Не дивно, що прийняття даної постанови співпало з досить жорсткими заявами глави російської монополії щодо України", - зазначив член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима.

19 квітня глава "Газпрому" Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним заявив, що комерційні постачання по другій нитці газопроводу Nord Stream почнуться у жовтні 2012 року. "З введенням" Північного потоку "роль і значення України як ексклюзивної країни-транзитера російського газу до Європи, звичайно ж, зникла", - сказав пан Міллер. Глава російської монополії додав, що будівництво газопроводу South Stream "Газпромом" розпочнеться вже у грудні. !zn

Читайте також:

Єврокомісія заборонила «Газпрому» використовувати «Північний потік» на повну потужність

Україна намагається заблокувати будівництво Росією обхідного газопроводу

Україна переведе ГТС у реверсний режим для боротьби з монополією «Газпрому»

Глава Газпрому Міллер «прийняв у себе в офісі» главу Нафтогазу Бакуліна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі