Київрада віддала приватному музею "Платар" в оренду на 49 років вежу Київської фортеці

Поділитися
Київрада передала в оренду пам'ятник національного значення для створення там музею.

Київська міська рада на пленарному засіданні в четвер, 26 квітня, 76 голосами передала комерційній структурі вежу № 4 музейного комплексу "Київська фортеця" для створення музею.

Згідно з рішенням, нежиле приміщення № 2А за адресою ул.Старонаводницька передано в оренду на 49 років ТОВ "Музей історичного культурного надбання "Платар" для реставрації з метою подальшої музеєфікації цього будинку та облаштування приміщень для розміщення музею.

Безцінна колекція "Платар" нарешті повертається в Україну після перебування у США

У той же час, голова комісії Київради з питань культури і туризму бютівець Олександр Бригинець підкреслив, що цей проект рішення не узгоджений з профільною комісією. За його словами, відповідно до чинного законодавства, пам'ятки національного значення не можуть бути об'єктами оренди.

Нагадаємо, що з колекцією "Платар" пов'язаний міжнародний скандал з її перебуванням і поверненням зі США в Україну. Як відомо, виставка перебувала в музеях США з жовтня 2010 до лютого 2012 року (термін експонування був продовжений на рік) в рамках масштабного міжнародного виставкового проекту «Україна - Світові», організаторами якого виступили Міністерство культури України і американський Фонд міжнародних мистецтв та освіти.

Колекція «Платар» раніше належала колекціонеру бізнесменові Сергію Платонову, який пішов з життя у 2005 році. Зараз колекцію з тисяч предметів старовини (частину її - 1315 експонатів із золота, срібла та бронзи у 2001 році Платонов подарував державі) зберігає бізнесмен Сергій Тарута. Сьогодні співвласником колекції є син Платонова Микола Платонов. Назва колекції походить від прізвищ власників.

У 2008 році тисячі експонатів колекції вперше возили за кордон - до Варшави (предмети трипільської культури скіфське і грецьке золото). !zn

Читайте також:

Топ-20 культурних скандалів Києва 2011 року

Археологія на продаж

Українські скарби: з Америки, з любов’ю

Завдяки «Платару» Україна отримує безкоштовний піар

Мінкульт вимагає повернути «Платар». Назріває міжнародний скандал

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі