У Росії кажуть, що постачання сиру не відновлені з вини України

Поділитися
Український сир все ще не допущено на російський ринок з вини саме України, заявив глава Росспоживнагляду Онищенко.

Поставки українського сиру на російський ринок не відновлені з вини України, заявив у четвер, 26 квітня, керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.

"До цього моменту українська сторона не виконала домовленості і умови, за якими Росія повинна була дозволити ввезення - не представлені на лабораторні дослідження партії (сиру), які підуть до нас", - сказав Онищенко.

"Вони нічого не представили, хоча це було основна умова пропуску на територію Російської Федерації", - заявив глава Росспоживнагляду.

У четвер до Москви з Києва повернулися фахівці Росспоживнагляду, перевіривши українське підприємство "Дубномолоко", яке має намір постачати сир на ринок РФ. "Претензії колишні - порушення технології виробництва. Дано рекомендації щодо усунення порушень", - сказав Онищенко про підсумки перевірки.

"Що стосується відновлення поставок української продукції, то це буде зроблено відповідно до досягнутих домовленостей", - додав Онищенко.

Між тим проінспектовані українські сироварні підприємства як і раніше не можуть поставляти продукцію на російський ринок, незважаючи на офіційний дозвіл Росспоживнагляду, повідомив напередодні директор департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталій Башинський.

"Ми чули заяви, що трьом проінспектованим заводам експорт у РФ дозволено, але на сьогоднішній день поки що відвантажень немає ... На кордон формуляра дозволу ввезення не надходило. Росія не впускає", - сказав він журналістам у Києві в середу, 25 квітня.

Башинський повідомив, що в рамках домовленостей з Росспоживнаглядом українські виробники сиру збираються підписати меморандум про виконання вимог інспекторів російського відомства.

Минулого тижня санітарна служба РФ офіційно дала "зелене світло" поставкам сиру з трьох українських заводів, на які виїжджали російські експерти для інспекції.

"За результатами перевірок трьох молокопереробних підприємств України, а також розроблених заходів щодо усунення виявлених недоліків прийнято рішення про відновлення поставок сирів на російський ринок ТОВ "Гадячсир", АТ "Пирятинський сирзавод" та ПП КФ "Прометей філії Менський", - повідомив сайт Росспоживнагляду минулої п'ятниці.

17 квітня в Москві глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко провів переговори з главою міністерства економічного розвитку і торгівлі Петром Порошенком, було вирішено зняти ембарго на поставки сиру з трьох українських підприємств. Після зустрічі з П.Порошенком Г.Онищенко сказав журналістам, що український сир повернеться на ринок РФ, якщо у російської сторони не буде претензій.

"Контроль кожної партії. Якщо ми там не знаходимо наявність рослинних масел, інші витрати технологічного процесу, то будь ласка, везіть. Але якщо ми знайдемо, принцип один - хто не сховався, я не винен", - сказав Онищенко.

Нагадаємо, що Росія оголосила «сирну війну» на початку лютого, заборонивши імпорт сирів трьох українських виробників, а потім розширила цей список. До кінця лютого під забороною опинилася близько половина імпорту українського сиру в РФ.

Росспоживнагляд перевірив три підприємства в Україні: ТОВ «Гадячсир» (Полтавська обл.), ПП КС «Прометей» філії «Менський сир» (місто Мень, Чернігівська область) та АТ «Пирятинський сирзавод» (м. Пирятин, Полтавська область).

За підсумками перевірки ревізори знайшли «численні порушення». Однак пальмового масла, через яке і була розпочата «сирна війна», виявлено не було.

Росспоживнагляд офіційно дозволив поставки сиру з трьох українських заводів, які раніше проінспектували російські експерти, 20 квітня. !zn

Читайте також:

Росспоживнагляд 23 квітня перевірить ще один український сирзавод

«Сирна війна» Росії з Україною фактично завершилася

У Росії знову пообіцяли припинити «сирну війну» з Україною

Глава Держветфітослужби порівняв дії Росії в «сирній війні» з грою в наперстки

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі