Україна відмовилася від резерву газу для потреб Європи

Поділитися
У сховища «Укртрансгазу» буде закачано всього 17-18 замість звичайних 22-25 млрд куб. м газу. Раніше Україна закачувала обсяги газу, виходячи з необхідності гарантії його безперебійного транзиту до ЄС.

Цього року «Укртрансгаз» закачає у підземні сховища газу (ПСГ) всього 17-18 млрд куб м палива. Про це повідомив начальник департаменту науково-технічної діяльності та зовнішніх зв'язків компанії Роман Шимко. Зазвичай до початку опалювального сезону «Укртрансгаз» накопичує у ПСГ 22-25 млрд куб м газу в якості гарантії його безперебійного транзиту до ЄС. «Але цього року ми закачаємо обсяги, яких Україні достатньо для проходження опалювального сезону», - заявив Шимко.

У НАК "Нафтогаз України" слова Романа Шимка не коментують. Як розповіло високопоставлене джерело в Міненерго України, рішення скоротити накопичення газу в ПСГ пов'язано з наміром «Нафтогазу» домогтися від «Газпрому» і європейських споживачів газу плати за зберігання необхідного їм взимку страхового обсягу палива в українських сховищах, пише "Коммерсантъ-Украина".

У лютому цього року у зв'язку з рекордним зниженням температури в Європі «Газпром» щодня постачав до ЄС лише 300 млн куб м газу, а Україна на прохання російської монополії і європейських споживачів газу направляла 500 млн куб м газу на добу зі своїх ПСГ.

"Ми, по суті, врятували Європу від холодів завдяки газу, який закачали у ПСГ влітку за свій рахунок. "Газпром" продав його на 40% дорожче звичайних обсягів, а ми замість грошової компенсації отримали порцію образливих звинувачень - нібито Україна краде газ і недопостачає його в Європу ", - заявило джерело у Міненерго. За його словами, тепер "Газпрому" або ЄС доведеться самим закачати газ в українські ПСГ та заплатити за його зберігання.

У «Газпромі» не стали офіційно коментувати заяви Міненерго. Неофіційно джерело в монополії зазначило, що питання стабільності транзиту газу до країн Євросоюзу повністю лягає на Україну як на країну-транзитера. Втім, на думку члена комітету Верховної Ради з паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) Олександра Гудими, Україна повинна лише забезпечити безперебійний транзит газу, а не додавати в ГТС паливо зі своїх ПСГ, придбане заздалегідь. !zn

Читайте також:

«Нафтогаз» дав «дочці» чергові 3,4 мільярда на «вишки Бойка» і погашення старих боргів

Україна збільшила транзит газу на 7% на прохання Росії

У відділенні ГТС від газовидобутку Україна вирішила піти найрадикальнішим шляхом

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі