У Греції правляча коаліція втратила більшість у парламенті

Поділитися
© dw.de
За результатами виборів у Греції правляча коаліція правоцентристської "Нової демократії" і соціалістичної ПАСОК втратила більшість у парламенті - ці партії отримали 19% і 13% відповідно.

Правоцентристська партія "Нова демократія" і лівоцентристи з ПАСОК не добрали два мандати в парламенті Греції до формальної більшості, і для відновлення їхньої коаліції буде потрібен ще один партнер, свідчать результати підрахунку більше 98% бюлетенів на дострокових парламентських виборах, що пройшли 6 травня.

Після підрахунку 98,4% бюлетенів "Нова демократія" набирає 18,9% і отримує 108 депутатських мандатів, включаючи 50-місний "приз", який належить партії-переможцю за законом.

ПАСОК набирає 13,2% - це найгірший результат з 1974 року для партії, яка впродовж десятиліть домінувала в політичному житті країни. ПАСОК тепер отримує в парламенті 41 місце. Разом у "Нової демократії" і ПАСОК 149 місць - на два менше, ніж потрібно для формальної більшості у 300-місцевому однопалатному парламенті.

Партія ПАСОК вперше за більш ніж три десятиліття опинилася на третьому місці, пропустивши вперед ліворадикальну коаліцію СІРІЗА (16,8% голосів і 52 мандати). Нещодавно створена права партія "Незалежні греки" набирає 10,6% і отримує 33 мандати, Комуністична партія Греції отримує 8,5% і 26 мандатів, неофашисти з партії "Золота зоря" отримують майже 7% голосів і 21 мандат, а помірна ліва партія "Демократичні ліві сили" 6,1% і 19 мандатів.

Як очікується, 7 травня лідер правоцентристів Антоніс Самарас отримає від президента Каролоса Папульяса повноваження на формування уряду. Переговори щодо формування кабінету міністрів повинні завершитися протягом трьох днів, а в разі відсутності домовленостей мандат переходить до другої партії і так далі, доти, поки переговори не увінчаються успіхом чи не будуть визнані такими, що не відбулися. Крім того, президент має право перервати цей процес і призначити дострокові вибори.

Самарас наполіг на проведенні дострокового голосування за рік з гаком до закінчення конституційних повноважень парламенту. За власними словами, Самарас розраховував сформувати однопартійний уряд. Лідер правоцентристів вже визнав, що зазнав у цьому невдачі.

"Ми вимагали сильного мандата. Народ вирішив інакше. Я поважаю його вибір", - сказав Самарас у ніч на 7 травня.

Нагадаємо, президент Греції Папульяс видав указ про розпуск парламенту 12 квітня. !zn

Читайте також:

Президент Греції розпустив парламент


Греція офіційно затвердила кредитну угоду з ЄС

Греція запропонувала купити у неї казино, порти, Олімпійський комплекс і навіть дороги

Через нелегалів Грецію виганяють з Шенгенської зони

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі