ЄС готовий допомогти Греції залишитися в єврозоні, але вимагає виконання зобов'язань

Поділитися
За подальше перебування Греції в єврозоні висловилися учасники позачергового саміту Євросоюзу. Вони, однак, підкреслили, що Афіни повинні виконати взяті на себе зобов'язання у сфері економії.

Голови держав і урядів 27 країн Євросоюзу висловилися за подальше перебування Греції в зоні євро. «Ми хочемо, щоб Греція залишалася в єврозоні», - заявив голова Європейської ради Херман ван Ромпей після позачергового саміту ЄС у Брюсселі, що завершився у ніч на четвер, 24 травня.

Одночасно учасники саміту наголосили, що Афіни повинні виконати взяті на себе зобов'язання у сфері економії. Вони також нагадали, що Європейський Союз вже схвалив виділення Греції фінансової допомоги на суму майже 150 млрд євро. Голови країн Євросоюзу висловили готовність «зробити все можливе, щоб мобілізувати можливості структурного фонду ЄС для сприяння економічному зростанню у Греції». Канцлер ФРН Ангела Меркель зазначила, що Греція отримала «позитивний сигнал».

Країни ЄС побоюються, що у результаті позачергових парламентських виборів 17 червня у Греції прийдуть до влади партії, які анулюють домовленості про реформи та бюджетну економі., і ця країна вийде з єврозони. Глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер підтвердив, що експерти з 17 країн єврозони обговорюють наслідки можливої відмови Греції від європейської валюти, проте спростував інформацію про те, що він нібито розпорядився розробити національні надзвичайні плани на випадок виходу Афін з єврозони. «Робочою гіпотезою є варіант, при якому Греція залишається в зоні євро», - підкреслив він.

На позачерговому саміті ЄС у Брюсселі його учасникам не вдалося домовитися про введення євробондів з метою боротьби з борговою кризою в зоні євро. Ангела Меркель зазначила, що євробонди суперечать європейським договорам, до того ж випуск облігацій під єдиний відсоток, за її словами, не буде сприяти посиленню конкурентоспроможності всіх країн.

Президент Франції Франсуа Олланд, що лобіює введення євробондів, заявив, що «не всі країни-члени поділяють його думку, однак він не самотній». Зі свого боку голова Європейської ради Херман ван Ромпей зазначив, що питання про євробонди не може бути вирішено швидко, на це потрібен час. !zn

Читайте також:

Грецьким банкам таємно виділили 100 млрд євро допомоги

G8 вирішила залишити Грецію в єврозоні

МВФ відмовився працювати з тимчасовим урядом Греції

Глава Єврокомісії пообіцяв утримати Грецію в єврозоні

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі