Європа не дасть грошей на модернізацію ГТС, поки Україна не визначиться з подальшою долею "труби"

Поділитися
Рішення про участь європейських фінансових інститутів в модернізації української ГТС поки немає. Єврокомісія не зможе дати "добро" на фінансування, поки не буде знати, кому Україна віддасть контроль над своєю "трубою" в результаті "реформування" вітчизняного газового сектору.

Рішення про участь Європейського інвестиційного банку в модернізації української ГТС ще немає. Ключовим для Єврокомісії залишається питання, якою буде стратегія українського керівництва в газовому секторі після модернізації.

Про це повідомив віце-президент ЄІБ Вільгельм Молтерер (Wilhelm Molterer).

За його словами, в даний час з цього питання з Європейською комісією ще триває обговорення.

"У мене була особиста розмова з європейський комісаром Гюнтером Оттінгером. Він зацікавлений в нашій активності (щодо модернізації ГТС - ред), але не тільки нашої, а й інших, наприклад, ЄБРР (Європейського банку реконструкції та розвитку - ред). Але він вказав дуже чітко, що хоче знати, якою буде стратегія для газового сектору в Україні після модернізації газотранспортної системи. Як я зрозумів, це ключове питання комісара, він хоче знати про стратегію українського керівництва, як буде структуровано газовий сектор", - передав зміст бесіди Молтерер.

У Кабміні вже думають, кому віддати українську ГТС

За його словами, тільки після того, як Єврокомісія отримає відповідну інформацію, "буде можливо діяти у конкретних проектах". "ЄІБ - частина цих переговорів, але рішення ще немає", - констатував він.

Як відомо, наприкінці березня, європейський комісар з питань енергетики Оттінгер заявив, що міжнародні фінансові інституції будуть здатні прийняти рішення про інвестування модернізації української газотранспортної системи, зокрема, першого проекту, "найпізніше, в червні-липні цього року".

"У нас є хороший експертний аналіз (щодо модернізації ГТС - ред), і зараз нам, Європейському банку реконструкції та розвитку, Європейському інвестиційному банку, усім треба прийняти рішення. Ми домовилися про те, що так, ми хочемо прийти до вирішення найпізніше, в червні-липні цього року", - сказав він після закінчення зустрічі у Брюсселі з міністром палива та енергетики України Юрієм Бойком.

За його словами, ця сума відповідає 300 млн євро, запланованим на модернізацію ділянки Уренгой-Помари-Ужгород.

Також нещодавно в Міненерго заявили, що Україна має намір активізувати переговори з ЄБРР та ЄІБ про надання кредитної допомоги для модернізації газотранспортної системи (ГТС) країни. !zn

Читайте також:

Рада прийняла закон про заборону приватизації ГТС

У відділенні ГТС від газовидобутку Україна вирішила піти найрадикальнішим шляхом

Для імплементації Другої газової директиви ЄС ніякі нові закони не потрібні

Без реформування «Нафтогазу» ЄБРР не дасть Україні грошей на модернізацію ГТС

Ринкова вартість української ГТС складає 61 млрд доларів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі