МВФ рекомендує Україні збільшити податки для багатих

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Фонд рекомендує Кабінету міністрів обмежити бюджетні витрати або розглянути можливість скорочення кількості податкових пільг. Зокрема МВФ підтримав Кабмін у його бажанні ввести податок на багатство. При цьому питання істотного підвищення тарифів на газ для населення залишається на порядку денному не останнім пунктом.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) сумнівається у можливості утримання урядом України показника дефіциту бюджету на рівні 1,8% ВВП у 2012 році і пропонує владі посилити оподаткування заможних громадян.

Про це на прес-конференції у понеділок, 28 травня, заявив глава місії МВФ в Україні Крістофер Джарвіс, підбиваючи підсумки роботи місії у Києві минулого тижня.

За його словами, Фонд рекомендує Кабінету міністрів розглянути можливість скорочення кількості податкових пільг або обмежити бюджетні витрати.

"Змінами до бюджету передбачено збільшення видатків на зарплати і пенсії, а з метою їхнього фінансування заплановано збільшення бюджетних надходжень. Для виконання запланованого урядом показника дефіциту бюджету в 1,8% ВВП, необхідне здійснення нових заходів", - сказав він.

Читайте: Законопроект про податок на багатство обіцяють показати вже цього тижня

За словами глави місії МВФ, збільшення тарифів на газ та опалення для населення залишається важливою складовою для досягнення енергетичної незалежності України. МВФ як і раніше рекомендує істотно підвищити тарифи і і регулярно піднімати їх в майбутньому, скасувавши при цьому субсидії, але надавши натомість фінансову підтримку найбіднішим громадянам.

Джарвіс підкреслив, що такий крок буде сприяти скороченню дефіциту НАК "Нафтогаз України" і вивільненню ресурсів для інвестування в національне виробництво і забезпечення ефективного використання енергоресурсів.

Він також підкреслив, що українські споживачі досі оплачують лише п'яту частину вартості імпортованого газу, при цьому подібна ситуація забезпечується за рахунок всього населення країни рівномірно, хоча обсяги використання газу суттєво відрізняються у різних споживачів.

Щодо монетарної політики, Джарвіс зазначив, що вона повинна залишитися націленою на підтримку цінової стабільності за умов високих зовнішніх ризиків.

Разом з тим у МВФ вважають, що більша гнучкість обмінного курсу допоможе краще адаптуватися Україні до змін економічних умов і більшою мірою захистить національну економіку від зовнішніх шоків.

Щодо фінансового сектору Джарвіс зазначив, що його необхідно і надалі посилювати для відновлення кредитування та підтримки економічного зростання. За його словами, банківська система країни має достатній капітал, але необхідні подальші реформи, які, серед іншого, забезпечать скорочення обсягу непрацюючих позик.

Окрім того, глава місії МВФ підкреслив важливість підтримки українським урядом довіри міжнародних і внутрішніх інвесторів до влади країни.

Джарвіс також повідомив, що фонд очікує у 2012 році річний ріст економіки (ВВП) України на рівні 3%: динаміка погіршиться під впливом скорочення попиту на зовнішньому ринку на товари українського експорту. За його словами, таке розширення дефіциту поточного рахунку очікується за умови незмінності економічної політики: активізація політики дозволить зменшити негативне сальдо. !zn

Читайте також:

Чи є життя без МВФ?

Україну чекає тотальне підвищення податків заради соцініціатив Януковича

Житлово-комунальні послуги для населення будуть поетапно дорожчати після виборів

Мінфін запропонував розширити коло платників податку на багатство за рахунок середнього класу

Тігіпко порахував, скільки в Україні дорогих машин, квартир і яхт потрапить під новий податок на розкіш

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі