Bloomberg: «Cланцевая революція» зробить Росію аутсайдером на газовому ринку

Поділитися
© arnoharris.typepad.com
Експерти констатують, що «Газпром» займає позицію, яку можна позначити як «ховати голову в пісок». За даними Bloomberg, з початку 2012 року постачання російського монополіста впали на 14%, а акції компанії - на 9,5%.

Російська державна монополія «Газпром» не поспішає реагувати на «сланцеву революцію» і ризикує стати аутсайдером на газовому ринку, повідомляє Bloomberg.

«США більше не цікавляться Штокманівським родовищем. Держави, залежні від російського газу, такі як Україна і Польща, вивчають свої сланцеві родовища ... Цим же займається Китай», - цитує агентство Газета.ру.

За даними Bloomberg, з початку 2012 року постачання «Газпрому» впали на 14%, а акції компанії - на 9,5%. «Газпром» займає позицію, яку можна позначити як «ховати голову в пісок», - каже Енді Флауер, колишній консультант британської BP.

«Газпром» у свою чергу стверджує, що розробка сланцевих родовищ не така вже дешева, як прийнято вважати, і сланцевий газ ніколи не замінить звичайний. Крім того, його видобуток загрожує забрудненням джерел питної води. Таку точку зору в 2010 році висловлював глава «Газпром експорту» Олександр Медведєв.

«Газпром»: Сланцевий газ не допоможе Україні зменшити залежність від Росії

«Сланцевий газ - це подарунок для всієї газової галузі, тому що він відкладає вирішення питання про потенційно виснаженні резерви. Але загальноприйнята думку про те, що сланцевий газ дешевий, не є вірною», - заявив Bloomberg голова управління структурування контрактів та ціноутворення «Газпром експорт» Сергій Комлєв.

Сланцевий газ дозволив США в 2009 році вперше обігнати Росію за розмірами видобутку природного газу, зазначає агентство.

У доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) від 29 травня також говориться, що видобуток сланцевого газу в Китаї, США та деяких європейських країнах «створить реальні проблеми для нинішніх експортерів газу». За прогнозом МЕА, частка російських і близькосхідних виробників газу на міжнародному ринку впаде до 35% з нинішніх 45% до 2035 року.

Володимир Путін ще в квітні закликав російські енергокомпанії «прийняти виклик» так званій сланцевій революції, нагадує Bloomberg.

Першим російським чиновником, який закликав замислитися про видобуток сланцевого газу, в 2010 році став Юрій Трутнєв, який обіймав тоді пост міністра природних ресурсів. Він заявив, що зростання видобутку сланцевого газу є реальною проблемою для «Газпрому» і Росії. !zn

Читайте також:

Україна оцінює свої запаси сланцевого газу не так високо, як американські геологи

Болгарія заборонила розвідку сланцевого газу через шкоди екології

Італійська Eni буде видобувати сланцевий газ у Львівській області

Видобуток сланцевого газу вимагає постійного вивчення впливу на екологію, - польський міністр

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі