Західні ЗМІ: На Кубані влада пожертвувала людьми, рятуючи нафту

Поділитися
© mn.ru, Вадим Кантор
Вночі під проливним дощем хтось обрушив на 30 тис. будинків величезну масу води, яка забрала життя 171 людини. За даними західних ЗМІ, Кримськом пожертвували, щоб врятувати від затоплення Новоросійськ з його найбільшим нафтовим терміналом.

Італійське видання La Repubblica пише, що причиною повені у місті Кримськ на Кубані стало скидання води з одного зі штучних водоймищ: «Там було дуже багато води, вона могла переповнити басейн. Тоді було б затоплено місто Новоросійськ. Треба було його рятувати. Там порт і другий за величиною у світі нафтовий термінал. Вони пожертвували Кримськом, обравши менше зло».

«Хвиля-вбивця прийшла зі штучного озера обсягом 8 млн кубометрів. Водосховище розташовано у двох кроках від містечка Кримськ на Кавказі, яке всі росіяни знають як «житницю» на Чорному морі, - стверджує автор. - Краснодарський край - це величезна долина, оточена полями соняшнику, буковими лісами, тополями і кипарисами, яка прогрівається гарячими вітрами, що дують із півдня», пише газета.

- Жертвами повені на Кубані стали більше 170 людей

У п'ятницю вночі під проливним дощем, який розпочався близько шостої вечора, хтось обрушив на 30 тис. будинків величезну масу води, яка забрала життя 171 людини. «Вони нас вбили, вони зруйнували все: будинки, поля, городи, магазини», - розповідає місцевий житель Олексій. Він показує свій напівзруйнований будинок, в який неможливо увійти через півметровий шар бруду. Город теж опинився під шаром бруду: «Нам більше нічого їсти», - зі сльозами на очах каже чоловік.

У п'ятницю вночі річка Кубань несподівано перетворилася на бурхливий потік. Хвиля зійшла в долину на зразок лавини: вона вибухнула, як бомба, і досягла центру Кримська. Майже двометрова хвиля з величезною силою вдарила по домівках. «Нас врятував син, - розповідає Ганна. - Він кричав, щоб ми виходили, але це було неможливо. Ми розбили скло і вилізли через вікна. Тут, поруч із нами, жили три жінки, всі вони загинули».

Про це знають всі, і вже ніхто не відчуває страху, продовжує журналіст, всі говорять про озеро Неберджаєвське: це одне з чотирьох штучних водосховищ, розташованих вище долини. «Там було дуже багато води, вона могла переповнити басейн». Тоді було б затоплено місто Новоросійськ. Треба було його рятувати. Там порт і другий за величиною у світі нафтовий термінал. «Вони відкрили шлюзи і спустили воду». Вони пожертвували Кримськом, обравши менше зло. Ніхто не попередив населення. «Ми зрозуміли, що щось відбувається, - згадує Микола. - О 23:00 вимкнули світло. Через 3 години пролунав гул, і потім почалося пекло».

Загинула 171 особа, але жертв, щонайменше, 200 осіб, пише видання. Багато тіл все ще перебувають під шаром бруду. Врятувалися найсильніші, інші потонули. Регіональна влада протягом цілого дня в усьому звинувачувала сильну зливу. Але експерти зі слідчої комісії змусили їх сказати правду, яка викликала гнів у самого Путіна. «Ми з'ясуємо все до кінця», - пообіцяв шеф Кремля.

«Смерть прийшла з боку водосховища. Сьогодні Росія буде у жалобі. Чорне море означає канікули і туризм, а ще - зимові Олімпійські ігри 2014 року в Сочі. Мільярди інвестицій, які губернатор Олександр Ткачов за одну ніч втопив у багнюці», - підсумовує автор статті. !zn

Читайте також:

Янукович висловив співчуття Путіну і запропонував допомогу в ліквідації наслідків повені

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі