Астрономи "зважили" чорну діру

Поділитися
Використовуючи математичне моделювання, вчені за результатами спостережень змогли уточнити масу HLX-1. Вона виявилася в межах від 9 до 90 тисяч сонячних мас.

Астрономи, що працюють з Австралійським компактним радіоінтерферометром, оголосили, що їм вдалося отримати незалежні підтвердження того, що HLX-1 є так званою чорною дірою середньої маси. Стаття вчених з'явилася у журналі Science.

Об'єктом дослідження виступали джети. Це викиди матерії, які утворюються під час поглинання чорною дірою матеріалу з навколишнього її диска. Швидкість викидів може становити значну частину від швидкості світла. Для реєстрації подібних викидів використовуються в тому числі і радіотелескопи, оскільки розігнана до величезних швидкостей матерія випромінює і в радіодіапазоні.

Використовуючи математичне моделювання, вчені за результатами спостережень змогли уточнити масу HLX-1. Вона опинилася в межах від 9 до 90 тисяч сонячних мас. Нагадаємо, що розкид імовірних мас цього об'єкта після первинного аналізу даних становив від сотні до ста тисяч сонячних.

Об'єкт HLX-1 був відкритий у 2004 році під час пошуку так званих ультраяскравих джерел рентгенівського випромінювання (ultraluminous X-ray source, ULX). У 2009 році в Nature з'явилася стаття міжнародної групи дослідників, в якій ті, використовуючи дані спостережень XMM-Newton, встановили, що HLX-1 розташовується на відстані 290 мільйонів світлових років від Землі і, швидше за все, є чорною дірою середньої маси. Саме тоді з'явилася оцінка на масу об'єкта в межах від ста до ста тисяч сонячних.

Чорні діри середньої маси становлять для астрономів значний інтерес. Згідно з сучасними уявленнями, надмасивні чорні діри (тобто діри з масою понад мільйон сонячних) в центрах галактик утворилися в результаті поступового поглинання матерії звичайної чорною дірою, тобто дірою, що утворилася в результаті гравітаційного колапсу зірки. Разом з тим до останнього часу дір середньої маси, тобто перехідних від звичайних до надмасивних класів, відомо не було (хоча кандидати на звання такої діри були). !zn

Читайте також:

На поверхні Сонця NASA зафіксувало торнадо (відео)

Вчені розрахували наслідки зіткнення Землі з чорною дірою

Спалахи на Сонці посилають на Землю мільярди кіловат енергії

Телескопи NASA зняли близько сонця «корабель прибульців на заправці» (фото/відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі