Євросоюз спростить видачу віз українським журналістам і прокурорам

Поділитися
Крім того, термін дії багаторазових віз збільшено до п'яти років. На думку експерта, довгострокові візи будуть видаватися значно частіше, ніж раніше.

Єврокомісія схвалила спрощення видачі віз українцям. До переліку «пільгових» категорій, які отримують безкоштовні довгострокові візи за спрощеною процедурою, увійшли журналісти, громадські активісти та прокурори.

Легше отримати візи стане представникам громадських організацій, які їхатимуть на тренінги, семінари та конференції, учасникам транскордонних програм співробітництва між Україною та ЄС та представникам релігійних спільнот. Про це говориться з посиланням на прес-службу єврокомісара з питань внутрішніх справ Сесілії Мальмстрем.

Простіше отримати довгострокову безкоштовну візу стане і журналістам. Для них скорочено перелік документів, які підтверджують мету подорожі. В минулому через бюрократичні вимог у журналістів виникали труднощі в посольствах, хоча вони ще з 2008 року вважаються «візовими пільговиками», зазначила Ірина Сушко з ініціативи «Європа без кордонів».

«Журналістам буде не обов'язково пред'являти підтвердження, видане професійним об'єднанням. Багато журналістів мали проблеми, адже вони не є членами якихось об'єднань. Тепер їм достатньо подати лише лист з редакції. Крім того, журналістам буде легше оформлювати візи техперсоналу, який супроводжує їх у відрядженнях», - пояснює експерт.

Сушко особливо відзначає той факт, що термін дії багаторазових віз збільшено до п'яти років. Експерт впевнена, що довгострокові візи будуть видаватися значно частіше, ніж раніше. «Згідно з новими змінами, внесеними до зміст Угоди, сторони визначили чіткий термін дії багаторазових віз: з 1 і 5 років, а не до 1-го і до 5-ти років відповідно до редакції чинної угоди, що дозволяло консульським представникам по-волюнтаристськи підходити до цієї ситуації і видавати візи на тиждень, два чи місяць. Тепер же ситуація повинна змінитися, з появою чітко встановлених граничних меж дії візи», - зазначає Ірина Сушко.

Як повідомлялося, в 2011 році українці оформили 1,1 млн шенгенських віз. Крім того, зросла частка багаторазових віз і досягла 35,5% (у 2010 - 27,3%), а кожна третя шенгенська віза в 2011 році була безкоштовною. !zn

Читайте також:

Посол України при ЄС висловив невдоволення процедурою видачі віз українцям


Євросоюз визнав обман заради отримання шенгенських віз кримінальним злочином

Греція допоможе українцям з «шенгеном»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі