У Росії пропонують перейменувати Північний Льодовитий океан у "Російський"

Поділитися
Доводячи можливість перейменування Північного Льодовитого океану, експерти підкреслюють, що саме Росія здійснила у дослідження цього океану найбільший внесок, а "значна частина дна океану є ніби природним продовженням материкових порід, які беруть свій початок у Росії".

В Інституті експертних оцінок, що займається питаннями збереження культурних та історичних традицій Росії, вважають, що настав час перейменувати Північний Льодовитий океан в Російський Льодовитий океан.

Про це заявив директор Інституту експертних оцінок Микола Павлюк.

"Перейменування у Російський Льодовитий океан буде логічним і справедливим. Це було б справедливо щодо великої морської держави, що займає в цьому водному регіоні не просто найбільшу за протяжністю територію, але і найбагатший шельф за розвіданими корисними копалинами, а також найчисленніший флот і лідируючі позиції у дослідженні цього унікального за своїми кліматичними особливостями океану", - сказав він.

Російський учений зазначив, що Північний Льодовитий океан протягом століть змінював свою назву: він називався і Гіперборейський, Скіфський океан, Льодовите море і навіть Татарський океан. "Тому я не бачу перешкод у перейменуванні Північного Льодовитого океану", - підсумував вчений, повідомивши, що "з цією пропозицією ми будемо звертатися до керівництва країни".

- Wikileaks розсекретив таємниці «перегонів за Арктику»

За його словами, для перейменування Північного Льодовитого океану є кілька причин - цілком, на його погляд, об'єктивних.

Так, зазначив Павлюк, "російський кордон, який омиває цей океан, є найдовшим на півночі, значна частина дна океану є ніби природним продовженням материкових порід, які беруть свій початок у Росії".

Пославшись на останні дослідження російськими вченими хребтів Менделєєва і Ломоносова, він пояснив, що основна частина Північного Льодовитого океану - Арктичний басейн, більше половини його займає шельф.

Загальна площа полярних володінь Росії - найбільша в Арктиці. "Ця площа становить майже 6 млн кв км. Для порівняння, Канада (друга за величиною протяжність кордону Північного Льодовитого океану) займає лише 1,43 млн кв. кілометрів", - сказав учений.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
sbf_ftx/instagram


Він зазначив, що Північний Льодовитий океан є найменшим за площею океаном Землі, але за кількістю островів він займає друге місце після Тихого океану.

"Острови і архіпелаги в основному материкового походження. Більшість їх належить Росії. Це земля Франца Йосифа, Нова земля, Північна земля, Новосибірські острови, острів Врангеля. Вже одного цього факту вистачило б для перейменування", - не сумнівається Павлюк.

Росія, за його словами, здійснила у дослідження океану найбільший внесок. Саме російські, а потім і радянські дослідники здійснили найбільшу кількість відкриттів в Льодовитому океані. Він нагадав імена таких російських вчених, як Семен Челюскін, Олександр Колчак, Отто Шмідт, Іван Папанін.

"Саме наша країна відкрила і протягом десятиліть використовувала Північний морський шлях, здійснювала мореплавання по непрохідному океану. Радянський криголамний флот досі є неперевершеним", - додав Павлюк.

Доводячи можливість перейменування Північного Льодовитого океану, він також звернув увагу на історичність назв географічних об'єктів: "Назви морів і океанів змінювалися протягом історії в залежності від тих чи інших факторів".

У приклад він привів Індійський океан. Стародавні греки, нагадав він, відому їм західну частину сучасного Індійського океану з Аравійською і Перською затоками називали Ерітрейське море. Поступово цю назву стали відносити тільки до найближчого моря, а океан отримує назву від Індії, найбільш відомої у той час своїми багатствами країні на берегах океану. "Олександр Македонський в 4 столітті до нашої ери називає його Індійське море, араби називають Індійський океан. А сучасна назва Індійського океану остаточно утвердилася лише у 16 столітті", - повідомив експерт.

"Називати моря і океани за тими країнами, які найбільш впливають на цей водний регіон, - у світовій історичній традиції", - підкреслив М.Павлюк.

Він зазначив, що Північний Льодовитий океан протягом століть змінював свою назву. Він називався і Гіперборейський, Скіфський океан, Льодовите море і навіть Татарський океан.

"Тому я не бачу перешкод у перейменування Північного Льодовитого океану", - підсумував учений.

При цьому він послався на думку експертної ради Інституту, зазначивши, що в неї входить прямий нащадок відомих російських мандрівників Дмитра та Харитона Лаптєвих Юрій Лаптєв. "Лаптєві - це великі російські дослідники Арктики, на честь яких було названо море", - нагадав він.

"І з цією пропозицією ми будемо звертатися до керівництва країни", - повідомив Павлюк. !zn

Читайте також:

Росія шукає обгрунтування претензії на 1 млн квадратних кілометрів арктичного шельфу

Дослідники виявили зв'язок між змінами клімату в Арктиці й Антарктиці

Площа льодовиків в Арктиці зменшилася до рекордного рівня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі