Сьогодні виповнився рік, як Тимошенко за гратами

Поділитися
Лідери опозиції приїдуть у харківську лікарню, щоб висловити підтримку Юлії Тимошенко в річницю її укладення.

У неділю, 5 серпня, виповнюється рівно рік, як екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко була позбавлена ​​волі.

О 16.30 в неділю члени Ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" - голови партій, що входять до складу об'єднання, відвідають Харківську лікарню "Укрзалізниці", щоб висловити підтримку лідеру опозиції Тимошенко в день річниці її ув'язнення.

5 серпня 2011 суддя Печерського суду Києва Родіон Кірєєв на засіданні суду постановив заарештувати підсудну Тимошенко. За інформацією держобвинувачення, підставою стало "перешкоджання у встановленні істини" на процесі з "газової справи", який вже проходить з 24 червня.

- Лідери опозиції проведуть мітинг під лікарнею Тимошенко в день річниці її ув'язнення

З 5 серпня під Печерським райсудом на Хрещатику прихильники і противники екс-прем'єра розгорнули свої намети - а Тимошенко опинилася в Лук'янівському СІЗО.

У СІЗО вона провела 145 днів

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році. Крім того, Тимошенко заборонено протягом трьох років обіймати посади на держслужбі. Суд також задовольнив позов НАК "Нафтогаз Україна" до Тимошенко, згідно з яким вона повинна відшкодувати збиток компанії в сумі понад 1,5 млрд грн.

Апеляційний суд Києва 23 грудня залишив у силі вирок Печерського районного суду, за яким Тимошенко засуджено на 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні "газових контрактів" з Росією в 2009 році.

30 грудня Тимошенко етапували в Качанівську виправну колонію в Харкові.

- Майже 40% українців вважають Тимошенко політув'язненою

Захист неодноразово заявляв про проблеми зі здоров'ям ще під час її перебування в Київському СІЗО і вимагав обстеження незалежними медиками, оскільки Тимошенко не довіряє українським лікарям. Того ж вона домагалася і в колонії. Вибухнув навіть скандал про так звану примусову госпіталізацію 20 квітня в ЦКЛ №5 Харкова, коли за заявою Тимошенко, співробітники пенітенціарної системи застосували до неї заходи фізичного впливу. Пізніше в українських ЗМІ з'явилися фотографії, на яких екс-прем'єр демонструє синці на руках і животі. Генпрокуратура і Держпенітенціарная служба заперечували застосування насильства до екс-прем'єру.

Тимошенко в знак протесту оголошувала голодування.

Після зустрічі 4 травня з лікарями німецької клініки "Шаріте" Тимошенко попередньо погодилася на лікування в лікарні залізничників в Харкові. 9 травня її перевели з колонії в ЦКБ № 5. Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра в ЦКЛ № 5 визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте".

- Тимошенко очолила партійний список Об'єднаної опозиції

В даний час Тимошенко, посилаючись на стан здоров'я, відмовляється брати участь у судових засіданнях у Харкові, де її судять у справі ЄЕСУ, звинувачуючи в неповерненні державі валютної виручки від експорту металу корпорацією ЄЕСУ в сумі понад $ 160 млн, замах на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабмін зобов'язань ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму $405,5 млн.

У той же час багато політиків на Заході вбачають у процесах над Тимошенко вибірковість правосуддя і політичний підтекст.

28 жовтня в Україні пройдуть парламентські вибори і людина, що має не погашену судимість, не може балотуватися в депутати. Однак Тимошенко була включена № 1 у виборчий список об'єднаної опозиції. Правда, ніхто не вірить, що ЦВК зареєструє її.

В опозиції сподіваються на рішення Європейського суду з прав людини. Визнання ЄСПЛ ув'язнення Тимошенко політично вмотивованим буде підставою для її участі у виборах, заявив днями голова ради Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк. !zn

Читайте також:

Тимошенко буде балотуватися по мажоритарці на позачергових виборах, - опозиція

Тимошенко повторно відмовилася від «відеосудилища»

Тимошенко не бачила остаточного списку Об'єднаної опозиції

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі