Голова ВСУ просить Януковича ветувати закон про судоустрій

Поділитися
Голова Верховного суду Василь Онопенко звернувся до президента України Віктора Януковича із проханням накласти вето на прийнятий 7 липня закон "Про судоустрій і статус суддів", повідомляє прес-служба ВСУ у понеділок.

Голова Верховного суду Василь Онопенко звернувся до президента України Віктора Януковича із проханням накласти вето на прийнятий 7 липня закон "Про судоустрій і статус суддів", повідомляє прес-служба ВСУ у понеділок.

У своєму листі на ім'я президента Онопенко пояснив, що закон "створює передумови і несе загрозу посягань на незалежність судової влади, а також гарантоване Конституцією України право громадян на судовий захист". Окрім того, за переконанням голови ВСУ, закон є "суттєвим кроком назад у ствердженні України у якості демократичної і правової держави, що негативно відіб'ється на іміджі держави в очах міжнародного співтовариства".

Голова ВСУ зауважив, що закон може призвести до руйнування вітчизняного правосуддя та зниження рівня судового захисту. На його думку, положення закону суперечать основним принципам функціонування судової влади, здійснення правосуддя, гарантій незалежності суддів і правам громадян на судовий захист.

"Закон містить численні юридично не обгрунтовані положення, прогалини, внутрішні суперечності, що робить неможливим належне регулювання правових засад судоустрою, статусу суддів та судочинства відповідно до Основного закону України та міжнародних стандартів у сфері правосуддя", - вважає Онопенко.

Зокрема, голова ВСУ пояснив, що саме не відповідає Конституції у запропонованій законом системі судоустрою - запровадження повної спеціалізації судів, створення нового вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Суперечать Конституції, на думку Онопенка, і положення закону, якими звужується компетенція і знижується процесуальний статус ВСУ, оскільки суд фактично перестає бути найвищим судовим органом судів загальної юрисдикції.

Окрім того, зазначив голова ВСУ, суперечать ст.10 Конституції, згідно з якою державною мовою є українська, положення закону, які передбачають, що в судах можуть використовуватися регіональні мови або мови національних меншин.

Голова ВСУ підкреслив, що також не відповідає Конституції норма закону про надання президентові права переведення судді, обраного безстроково, з одного суду до іншого того самого рівня і спеціалізації, а також права ліквідації судів.

Онопенко відзначив, що закон наділяє органи і посадові особи, які не належать до судової влади, значним обсягом повноважень щодо організації діяльності судів, визначення судоустрою і статусу суддів поза встановленою Конституцією їхньою компетенціею. "Таким чином, створюються передумови для неправомірного впливу на суд, втручання у діяльність судових органів та суддів, порушення принципів незалежності суддів і самостійності судів", - додав він. Мова йде про продовження практики неправомірного розширення повноважень Вищої ради юстиції, наданням міністру юстиції права визначати кількість суддів у судах.

Голова ВСУ також вважає, що закон звужує обсяг гарантій прав громадян на судовий захист (значно скорочуються строки позовної давності, строки апеляційного та касаційного оскарження судових рішень, знижується рівень гласності та відкритості судового процесу).

Нагадаємо, в одній із публікацій «Дзеркала тижня» Штефан Гассе, віце-президент Апеляційного суду (Базель-Ландшафт, Швейцарія) заявив, що прийнятий Верховною Радою, але ще не підписаний президентом проект закону «Про судоустрій та статус суддів України» у разі прийняття призведе до того, що Верховний суд в Україні буде майже «знищено».

«Хоча законопроект (« Про судоустрій та статус суддів України »- ред.) містить багато суттєвих удосконалень, у плані відповідності європейським стандартам судовим є ще чимало положень, які не досягли цих стандартів, - відзначив Гассе. - Верховний суд буде майже «знищено», це є унікальним становищем у європейському конституційному праві».

При цьому швейцарський юрист піддав критиці законопроект через надмірно ускладнену процедуру судочинства, яка може призвести до затягування судових процесів.

Закон України «Про судоустрій та статус суддів», який запропонований президентом Віктором Януковичем, був прийнятий парламентом 7 липня.

За відповідне рішення проголосували 260 депутатів із 264 зареєстрованих у сесійній залі. Загалом Рада розглянула понад 600 поправок із 1724 запропонованих депутатами. Інші поправки взагалі не розглядалися.

Документ передбачає створення Вищого спеціалізованого суду України для розгляду цивільних і кримінальних справ, зменшення кількості суддів Верховного суду, обмеження їхніх функцій, ліквідацію військових судів, обов'язкове призначення членами Вищої ради юстиції суддів, обраних безстроково.

Депутати також врахували одну з рекомендацій Венеціанської комісії щодо участі президента у процедурі призначення особи на посаду судді.

Раніше із критикою даного законопроекту в «Дзеркалі тижня» виступила суддя Верховного суду Тетяна Гошовська. На її думку, закон «Про судоустрій та статус суддів» погіршує схему судоустрою в Україні і не сприяє доступності правосуддя для громадян.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі