МінАПК хоче виключити цукор із зони вільної торгівлі з Білоруссю

Поділитися
У вересні Міністерство агрополітики вийде з ініціативою щодо виключення цукру із зони вільної торгівлі між Україною та Білоруссю. Про це заявив Міністр АПК Микола Присяжнюк сьогодні на брифінгу, відповідаючи на питання журналістів.
У вересні Міністерство агрополітики вийде з ініціативою щодо виключення цукру із зони вільної торгівлі між Україною та Білоруссю. Про це заявив Міністр АПК Микола Присяжнюк сьогодні на брифінгу, відповідаючи на питання журналістів."Ви знаєте, що між Україною і Білоруссю за угодою про зону вільної торгівлі цукор входить до зони вільної торгівлі, тобто, без митного збору імпортується до території наших країн. І на сьогоднішній день білоруська сторона, маючи таку пільгу, зловживає цією угодою", - сказав міністр. Присяжнюк відзначив, що у МінАПК України підрахували баланс виробництва цукру на території Білорусі, обсяги його експорту до Російської Федерації та України. "Стало зрозуміло, що Білорусь відпрацьовує механізм заміщення у себе всередині країни цукром, виробленим з тростини, а цукор, вироблений із цукрових буряків, експортує до Російської Федерації і до нас. Міністерство АПК буде виходити у серпні з пропозицією виключити цукор з угоди про зону вільної торгівлі між нашими країнами", - сказав Присяжнюк. Міністр пояснив, що, відповідно до угоди з Росією, восени підводиться баланс виробництва і споживання цукру, і якщо позитив спостерігається у бік України, то вона із 1 січня 2011 року отримує квоту на ввезення цукру до території Російської Федерації в обсязі 300 тис. тонн . "Це досить вагомий обсяг, який дозволить мотивувати збільшення обсягів виробництва цукру. Зрозуміло, що якщо будуть зловживання з боку Білорусі, ми можемо не отримати такого дозволу", - пояснив він. Присяжнюк нагадав, що на сьогоднішній день існує митний збір на український цукор на території Російської Федерації у розмірі 330 доларів на одну тонну. "За нашою домовленістю, цей збір буде знято. Так що для того, щоб відновити і реанімувати цукрову галузь, нам необхідно здійснити ці кроки", - підсумував міністр.

За матеріалами ЛIГА.Новини

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі