Пшонка: Печерський суд дозволив арешт третього фігуранта справи "РосУкрЕнерго"

Поділитися
Печерський районний суд Києва дав дозвіл на арешт третього фігуранта у рамках розслідування кримінальної справи про незаконне вилучення газу у компанії "РосУкрЕнерго". Про це повідомив журналістам на прес-конференції у четвер перший заступник генерального прокурора України Віктор Пшонка.
Печерський районний суд Києва дав дозвіл на арешт третього фігуранта у рамках розслідування кримінальної справи про незаконне вилучення газу у компанії "РосУкрЕнерго". Про це повідомив журналістам на прес-конференції у четвер перший заступник генерального прокурора України Віктор Пшонка. "Взято під варту Тараса Шепітька - заступника начальника відділу Енергетичної регіональної митниці", - заявив він. За словами Пшонки, дозвіл на арешт Шепітька дав Печерський районний суд строком на два місяці. Якщо по закінченню терміну слідство не буде завершено, то слідчі будуть ставити питання щодо продовження терміну перебування заарештованого під вартою. При цьому Пшонка підкреслив, що рішення Стокгольмського суду не є підставою для порушення кримінальної справи. "Достатньо інших доказових обставин в матеріалах кримінальної справи, які є підставою для порушення кримінальної справи", - заявив він. За словами першого заступника генпрокурора, ця кримінальна справа "порушена за розкрадання, зловживання" і в даний час ведуться слідчі дії. При цьому Пшонка повідомив, що Київський апеляційний суд погодився з позицією слідства про порушення даної кримінальної справи. Міжнародний арбітражний трибунал Стокгольма 8 червня зобов'язав НАК «Нафтогаз України» повернути «РосУкрЕнерго» 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд куб. м газу. Окрім того, суд зобов'язав «Нафтогаз» заплатити «РосУкрЕнерго» 197 млн дол за порушення контракту. Пізніше СБУ порушило справу за фактом нанесення збитків державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу. Головними фігурантами справи стали перший заступник голови НАК «Нафтогаз» Ігор Діденко і екс-голова Держмитниці Макаренко. Останній рішенням того ж Печерського суду 24 червня був заарештований на два місяці. Як повідомляло «Дзеркало тижня» із посиланням на юридичний аналіз рішення Стокгольмського арбітражу, правомірність чи неправомірність дій «Нафтогазу» з відбору 11 млрд. кубометрів газу залишається до кінця не з'ясованою, а рішення арбітражу носить обмежений характер. У той же час, 20 червня голова адміністрації президента Сергій Льовочкін заявив, що Україна зараз не збирається повертати РосУкрЕнерго ані газу, ані грошей. "Ми чекаємо офіційних документів із Стокгольмського суду, і після цього уряд України буде приймати рішення про тактику подальших дій", - зазначив Льовочкін. Ще один фігурант цієї справи, екс-перший заступник голови НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко, що наразі перебуває під арештом, допускає, що для його життя існує загроза. Відповідну заяву він зробив у ході засідання Київського апеляційного суду в Києві у вівторок, 20 липня. Раніше було затримано голову Державної митної служби Анатолія Макаренка. Печерський районний суд Києва 24 червня прийняв рішення про його арешт на два місяці.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі