Правозахисники: В Україні торік були піддані тортурам і жорстокому поводженню 600 тисяч осіб

Поділитися
Харківська правозахисна група та Центр захисту прав людини «Свобода» стверджують, що у правоохоронних органах продовжують жорстоко поводитися з людьми, і лише минулого року 600 тисяч людей були піддані тортурам і жорстокому поводженню.

Харківська правозахисна група та Центр захисту прав людини «Свобода» стверджують, що у правоохоронних органах продовжують жорстоко поводитися з людьми, і лише минулого року 600 тисяч людей були піддані тортурам і жорстокому поводженню.

Про це заявив адвокат Харківської правозахисної групи та Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Левицький на прес-конференції у середу, 28 липня.

«600 тисяч осіб у 2009 році були піддані тортурам і жорстокому поводженню в Україні, - сказав він. - Це не тільки злочинці. Серед жертв сотні і тисячі тих, хто у результаті тортур зізнається у злочинах, яких не скоював. Всі чули, що таке трапляється, але дуже дивуються, коли це трапляється саме з ними».

Серед причин жорстокого поводження з затриманими і підозрюваними Левицький назвав те, що правоохоронні органи України не можуть працювати з непрямими доказами і те, що у міліції існує кругова порука.

«Коли я йду до прокурора із заявою від потерпілого про тортури і катування, я бачу не представника держави, який повинен захищати законність і права людей. Я бачу опонента, мета якого - не дати ходу моїй заяві. У кращому випадку він відмовить у порушенні кримінальної справи, повідомивши, що в результаті опитування співробітників міліції факт застосування тортур не підтвердився», - повідомив адвокат.

У свою чергу заступник голови правління правозахисного центру «Свобода» Андрій Діденко заявив, що влада не хоче чути про проблему катувань та жорстокого поводження в органах внутрішніх справ. За його словами, за кримінальною статтею 127 (катування і жорстоке поводження) засуджено не більше 10 людей, щодо всіх інших, якщо їх і притягують до відповідальності, то застосовують статтю про перевищення повноважень.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна, Обозреватель

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі