Косово просить ООН скасувати резолюцію про цілісність Сербії

Поділитися
Косово просить Організацію Об'єднаних Націй скасувати резолюцію про цілісність Сербії. Приштина закликала країн-членів ООН визнати незалежність краю. Представник Косово заявив, що настав час замінити резолюцію 1244, а Косово має стати членом ООН.
Косово просить Організацію Об'єднаних Націй скасувати резолюцію про цілісність Сербії. Приштина закликала країн-членів ООН визнати незалежність краю. Представник Косово заявив, що настав час замінити резолюцію 1244, а Косово має стати членом ООН.Сербія, у свою чергу, застерігає, що таке визнання "відчинить двері" самопроголошенню незалежності безлічі етнічних груп. Раніше Сербія подала на розгляд Генеральної Асамблеї ООН проект нової резолюції щодо Косово. Резолюція проголошує, що "одностороннє відділення - не шлях здобуття державності або рішення територіальних суперечок". Нагадаємо, у липні Міжнародний суд ООН у Гаазі оголосив консультативне, юридично не зобов'язуюче рішення з питання про відповідність нормам міжнародного права односторонньої декларації про незалежність, яку прийняв 17 лютого 2008 року парламент Косово. Суд пояснив, що розглядав виключно юридичний аспект косовської декларації, а не політичний. Це означає, що питання про визнання державності Косово фактично лежить на плечах окремих держав і ООН в цілому. Гаазький суд ухвалив, що міжнародне право "не містить заборон на декларації про незалежність" і, таким чином, автори косовської декларації не порушили загальне міжнародне право і резолюцію 1244 Ради Безпеки ООН від 1999 року. На сьогоднішній день Косово визнають як державу 69 країн із 192 членів ООН, у тому числі США, Великобританія, Франція, Німеччина. Росія, Китай, Індія, Іспанія не визнають незалежність краю.

За матеріалами Бі-бі-сі, РБК

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі