Міліція розкрила групу «чорних трансплантологів» з інституту ім.Шалімова

Поділитися
Українські правоохоронці припинили діяльність транснаціонального угруповання «чорних трансплантологів», у роботі якого брали участь українські хірурги з Національного інституту хірургії та трансплантології ім.Шалімова.

Українські правоохоронці припинили діяльність транснаціонального угруповання «чорних трансплантологів», у роботі якого брали участь українські хірурги з Національного інституту хірургії та трансплантології ім.Шалімова.

Як повідомив у четвер, 5 серпня, на прес-конференції в Києві начальник департаменту з боротьби із кіберзлочинністю та торгівлею людьми МВС Юрій Кучер, департамент спільно з Держприкордонслужбою викрив діяльність транснаціонального угрупування, яке працювало близько трьох років, вербуючи громадян України, Росії, Молдови, Білорусії та Узбекистану і перевозячи їх до Азербайджану та Еквадору для трансплантації органів реципієнтам з Ізраїлю.

За словами Кучера, до складу злочинної групи входило 12 осіб, а очолював організацію ізраїльський підданий.

«У цій схемі були задіяні четверо ведучих лікарів однієї з київських клінік - інституту Шалімова», - заявив він.

Встановлено, що донорами були близько 50 осіб. У даний час заарештовано четверо активних учасників угрупування.

Пошуком донорів, а ними, як правило, ставали малозабезпечені громадяни, займалися сім вербувальників - мешканці Київської, Одеської, Закарпатської та Запорізької областей. Вони розміщували оголошення в інтернеті і після підбору донорів здача аналізів проходила в інституті ім.Шалімова, а організатор угрупування, громадянин Ізраїлю, підбирав людей, які потребують пересадки органів.

Більшість донорів - здорові жінки від 18 до 25 років.

Потім донори через аеропорт «Бориспіль» виїжджали за кордон. Операції з пересадки нирки проводилися в основному в Азербайджані, а також Еквадорі (білоруським громадянам).

Кілька операцій було зроблено в самому інституті ім.Шалімова.

«Встановлено до 50 донорів, кожен з яких отримував за продаж своєї нирки 10 тисяч доларів. Реципієнтам такі операції обходилися у 100-150 тисяч доларів, - зазначив Кучер. За кожну операцію українські хірурги отримували від 15 до 20 тисяч доларів.

Загальний обсяг коштів цього злочинного бізнесу складав близько 18 мільйонів доларів на рік. Члени угрупування заробили більше 40 мільйонів доларів. Вони були затримані «на гарячому» у Києві під час проведення операції.

Кучер уточнив, що на етапі документування цих злочинів були і заяви самих донорів, які виступають у справі як потерпілі. У даний час вони надають пояснення.

Він акцентував увагу на тому, що у даної кримінальної справи, яка розслідується за ч.2 ст.149 КК (торгівля людьми), є перспективи розслідування і передачі до суду.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі