У Шотландії буде встановлена найбільша в світі приливна турбіна

Поділитися
Найбільша у світі турбіна для приливної гідроелектростанції уперше продемонстрована світові у шотландській бухті Інвергордон. Турбіна АК-1000 виробництва компанії Atlantis Resources буде найближчими днями відбуксована для установки на експериментальному полігоні Європейського центру морської енергетики біля узбережжя Оркнейських островів.
Найбільша у світі турбіна для приливної гідроелектростанції уперше продемонстрована світові у шотландській бухті Інвергордон. Турбіна АК-1000 виробництва компанії Atlantis Resources буде найближчими днями відбуксована для установки на експериментальному полігоні Європейського центру морської енергетики біля узбережжя Оркнейських островів.Її конструктори вважають турбіну простою і надійною. За словами голови компанії Тіма Корнеліуса, вона була створена у розрахунку на важкі умови експлуатації в бурхливих і холодних водах північної Атлантики. Турбіна досягає у висоту 22,5 метра і важить 1300 тонн. Вона має два лопатневих вузла, встановлених на єдиному валу, і в змозі розвивати електричну потужність 1 Мвт - цього достатньо для забезпечення енергією 1 тисячі родин. За даними компанії, ця турбіна є найбільшим пристроєм такого роду у світі завдяки діаметру своїх лопатнів, який досягає 18 метрів. "Ми стикаємося на шельфі Оркнейських островів з найжорсткішими погодними умовами на планеті, - сказав Тім Корнеліус на демонстрації турбіни. - Нам довелося вдатися до найпростішого, але при цьому і найбільш надійного конструкторського рішення". Лопатні турбіни будуть обертатися з дуже низькою швидкістю - усього 6-8 оборотів на хвилину, що виключить шкідливий вплив на морські організми. Після збірки на корабельні в Евантоні турбіна АК-1000 була перевезена до сусіднього доку в Інвергордоні в затоці Кромарті Фірт. Компанія Atlantis, яка має відділення у Лондоні і Сінгапурі, запропонувала план використання приливної енергії для постачання енергією комп'ютерного центру даних на півночі Шотландії. Цей центр буде надавати послуги низці компанії і не повинен бути підключений до національної енергосистеми Британії. За словами Корнеліуса, його компанія збирається взяти участь у тендері на оренду кількох майданчиків на шельфі Оркнейських островів. Цей тендер буде проводити в кінці цього року компанія Crown Estate, яка належить британській монархії і має у своєму розпорядженні суверенні права на прибережні води Британії. Як повідомлялося, національна австралійська енергетична компанія AGL (Australian Gas Light Company) 12 серпня оголосила про підписання масштабної угоди з новозеландською Meridian Energy, що передбачає будівництво найбільшої в Австралії і всій південній півкулі вітряної електростанції, яка розташується у пустелі Вікторія на території Австралії.

За матеріалами Cybersecurity

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі