З засновника сайту WikiLeaks знято звинувачення у згвалтуванні

Поділитися
© klient-banking.ru
Прокуратура Швеції зняла звинувачення у згвалтуванні з засновника і керівника сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа. Про це 21 серпня заявила головний прокурор Швеції Єва Фінне.
Прокуратура Швеції зняла звинувачення у згвалтуванні з засновника і керівника сайту WikiLeaks Джуліана Ессенжа. Про це 21 серпня заявила головний прокурор Швеції Єва Фінне.Вона зазначила, що постанова про оголошення Ессенжа в розшук також відкликана. Раніше в суботу, 21 серпня, повідомлялося, що дві молоді жінки 20 серпня звернулися до стокгольмської поліції, звинувативши Ассанжа в сексуальних домаганнях і згвалтуванні. Ессенж, що є громадянином Австралії, приїжджав у Швецію в середині серпня, оскільки саме в цій країні розташовані сервери сайту WikiLeaks, що спеціалізується на пошуку і публікації приховуваних і секретних відомостей. Сам Ассанж відкинув ці звинувачення. Окрім того, він висловив серйозну стурбованість, що ці звинувачення з'явилися під час скандалу з публікацією на його сайті т. з. "афганського досьє" Міноборони США. Нагадаємо, нещодавно в розпорядженні WikiLeaks виявилися майже 92 тисячі документів про військові дії в Афганістані, з яких більше 75 тисяч було опубліковано 26 липня. Ще близько 15 тисяч Ессендж обіцяв оприлюднити пізніше. За словами керівника WikiLeaks, документи, що залишилися, треба було відредагувати, щоб не піддавати небезпеки фігурантів матеріалів - військовослужбовців коаліційних сил та їх інформаторів з числа жителів Афганістану. Сайт WikiLeaks виступає за повну свободу слова в інтернеті і публікує на своїй сторінці будь-які матеріали, у тому числі і отримані в результаті просочування інформації зі значущих джерел. У 2008 році суд американського штату Каліфорнія ухвалив закрити доступ до первинної адреси wikileaks.org, проте, через деякий час той же суд змінив вердикт і дозволив сайту повернутися в інтернет-простір. Творці сайту неодноразово скаржилися на утиски з боку уряду США і влади інших країн. Вони говорять, що це пов'язано з роботою сайту, зокрема з публікаціями резонансних матеріалів. На початку 2010 року WikiLeaks оприлюднив відео, на якому збережено розстріл американськими військовими з вертольота мирних іракців на вулицях Багдада.

За матеріалами: Voice of America

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі