«Газпром» має намір подати до суду на литовський уряд

Поділитися
ВАТ «Газпром», у якості акціонера компанії Lietuvos dujos, яку литовський уряд збирається позбавити контролю за магістральними газопроводами, має намір оскаржити дії литовської влади в міжнародному арбітражі.
ВАТ «Газпром», у якості акціонера компанії Lietuvos dujos, яку литовський уряд збирається позбавити контролю за магістральними газопроводами, має намір оскаржити дії литовської влади в міжнародному арбітражі.«Ми вважаємо можливим у будь-який момент звернутися до міжнародного арбітражу з вимогою відшкодування збитку», - йдеться у листі заступника голови правління «Газпрому» Валерія Голубєва, адресованому прем'єр-міністру Литви. У листі наголошується, що запропонована литовським урядом газова реформа відіб'ється на правах «Газпрому» як акціонера литовської компанії Lietuvos dujos. Представники литовського уряду стверджують, що основна частина претензій «Газпрому» необгрунтована, а уряд не має наміру переглядати плани реалізації третього енергетичного пакета Євросоюзу. У результаті реалізації цього пакету Lietuvos dujos позбудеться контролю над магістральними газопроводами. Нагадаємо, Естонія і Литва збираються прийняти так звану Третю газову директиву ЄС. Вона наказує країнам Євросоюзу до 2011 року розділити торгову і транспортну складові свого енергетичного бізнесу. Іншими словами - розділити свої газові підприємства на частини і винести в окрему компанію управління газопроводами, зробивши так, щоб контроль над цими мережами постачання газу не здійснювали «компанії з третіх країн». У разі Естонії, Литви та низки інших країн Європи - це «Газпром». Раніше повідомлялося, що Литва має намір побудувати газопровід Amber, який з'єднає країни Балтії з газотранспортною системою ЄС в обхід Росії. Новий трубопровід із пропускною спроможністю до 5 мільярдів кубометрів газу на рік пройде з Литви до Польщі. Цього обсягу палива вистачить, щоб забезпечити потреби в газі країн Балтії - Литви, Латвії та Естонії. Вартість проекту, який буде завершено до 2015 року, оцінюється у 600 мільйонів євро. Також у ЗМІ з'являлася інформація про те, що Литва має намір допомогти Білорусії скоротити енергетичну залежність від Росії. 20 серпня стало відомо, що російський газовий концерн «Газпром» не схильний переглядати довгострокові договори, укладені з Балтійськими країнами, оскільки постачати невеликі кількості газу до Литви, Латвії й Естонії за низькою ціною компанії невигідно. У цьому році середня ціна доставки газу з Росії до Литви склала $320 за 1 тисячу кубометрів, при потребі 2,7 мільярда кубометрів на рік, а середня ціна природного газу з Росії, наприклад, для Німеччини у 2010 році склала $220 за 1 тисячу кубометрів, при річній потребі більш ніж 40 мільярдів кубометрів. Обсяги поставок газу до Балтійських країн становлять менше 5% сукупного експорту «Газпрому».

За матеріалами Росбалта

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі