В Ашхабаді демонтована позолочена статуя Туркменбаші

Поділитися
© print.laserstyle.ru
У столиці Туркменістану Ашхабаді демонтовано один з найбільш одіозних пам'ятників першому президентові країни Сапармурату Ніязову. Мова йде про так звану «Арку нейтралітету», яка була увінчана 12-метровою позолоченою статуєю Туркменбаши, яка обертається.
У столиці Туркменістану Ашхабаді демонтовано один з найбільш одіозних пам'ятників першому президентові країни Сапармурату Ніязову. Мова йде про так звану «Арку нейтралітету», що була увінчана 12-метровою позолоченою статуєю Туркменбаші, яка обертається.У середу, 25 серпня, вона була знята з постаменту. Демонтаж самої бетонної арки буде закінчено до грудня цього року. «Арка нейтралітету» заввишки майже 70 метрів була відкрита у 1998 році і позиціонувалася як центральний елемент нового архітектурного вигляду столиці, який мав принести славу у віках президента Ніязова. Роботи з демонтажу пам'ятника проводить турецька компанія Polimeks. Їй же доручено у 2011 році побудувати в іншій частині Ашхабада монумент, який стане аналогом знесеної арки. Правда, він буде на 20 метрів вищим за попередню споруду. Ідея знесення «Арки нейтралітету» і зведення нового монумента належить нинішньому президентові Туркменії Гурбангули Бердимухамедову. Це, як зазначають ЗМІ, - черговий крок у кампанії поступової ліквідації культу особи колишнього лідера. Згідно з розпорядженням Бердимухамедова, в конструкції нового архітектурного ансамблю скульптури Туркменбаші або будь-якої іншого згадки особистості колишнього лідера не передбачено. За задумом архітекторів, новий 95-метровий монумент буде прикрашений орнаментами п'яти туркменських племен - так само, як герб і прапор країни. Знесення «Арки нейтралітету» зі статуєю Ніязова на вершині - не перше рішення нового президента, з приходом якого культ особи Сапармурата Ніязова пішов на спад. Так, із тексту державного гімну зникла згадка Туркменбаші, а з вулиць туркменських міст - його численні портрети. Крім того, було згорнуто вивчення книги Ніязова - «Рухнами». Сапармурат Ніязов, якого правозахисники часто називали одним з найжорсткіших диктаторів Центральної Азії, раптово помер у 2006 році, після 20-річного правління.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі