«Репортери без кордонів» констатували наступ на свободу слова з приходом до влади Януковича

Поділитися
Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» у середу, 1 вересня, оприлюднили доповідь про ситуацію зі ЗМІ в Україні, у якому констатувала наступ на свободу слова з приходом до влади президента Віктора Януковича.
Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» у середу, 1 вересня, оприлюднили доповідь про ситуацію зі ЗМІ в Україні, у якому констатувала наступ на свободу слова з приходом до влади президента Віктора Януковича.У документі також міститься заклик до глави української держави   перетворити на реальність його обіцянки сприяти демократизації країни. Доповідь під назвою «Спокуса керувати» була підготовлена за підсумками візиту генерального секретаря «Репортерів без кордонів» Жан-Франсуа Жульяра і керівника відділу у справах Європи і країн колишнього СРСР Ельзи Відаль до України влітку цього року. Вони зустрічалися з журналістами центральних і регіональних ЗМІ, членами журналістських організацій з захисту свободи слова і депутатами від правлячої партії і опозиції. У доповіді зазначається, що «Репортерів без кордонів» інформували про випадки, пов'язані з фізичними нападами на журналістів, прямою перешкодою їх діяльності і цензурою. У документі наголошується, що ця тенденція була підтверджена зникненням харківського журналіста Василя Кліментьєва і нещодавнім рішенням суду щодо виділення частот телеканалам ТВі і 5 канал, яке визнане незаконним. «Репортери без кордонів» зазначають, що виділення частот на мовлення є ключовим питанням. 30 серпня Київський апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення проти ТВі і 5 каналу, «задовольнивши позов телеканалів Валерія Хорошковського, який одночасно очолює СБУ і є членом Вищої ради юстиції». «Цей вердикт став ударом по незалежності телебачення і Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Репортери без кордонів розглядають його як цензуру, направлену проти двох телеканалів, які найкритичніше ставляться до влади», - мовиться в доповіді. Окрім того, в документі указується, що 30 серпня, під час обговорення цивільних свобод в Україні з канцлером ФРН Ангелой Меркель, Президент Янукович заявив, що він «більше всього зацікавлений» в тому, щоб процес демократизації України відбувався успішно. «Репортери без кордонів» у зв'язку з цим висловили сподівання, що «дані обіцянки є реальними, і що буде прикладено максимум зусиль, щоб кинути світло на зникнення Кліментьєва, уникнути безкарності і перешкод, якими запам'яталося розслідування викрадення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе». «Репортери без кордонів» заявляють, що відкриті до діалогу з українськими політиками і скоро повернуться до України, щоб зустрітися з Віктором Януковічем на його запрошення. У доповіді також міститься рекомендації українській владі з поліпшення ситуації зі свободою слова в Україні. Так, «Репортери без кордонів» закликають поставитися зі всією строгістю і ретельністю до кричущих порушень стосовно ЗМІ і журналістів, зокрема, покарати винних у фізичних нападах на журналістів. Окрім того, правозахисники рекомендують зробити прозорішу систему виділення частот для теле- і радіомовлень. Докладніше з доповіддю можна ознайомитися за цим посиланням (файл доступний українською мовою у форматі PDF, розмір 1,7 Мб)
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі