Польща має намір відсторонити "Газпром" від керування газопроводом Ямал-Європа

Поділитися
Влада Польщі має намір відсторонити "Газпром" від управління його газопроводом, що проходить через територію країни. Варшава пропонує передати місцеву ділянку газопроводу Ямал-Європа під контроль державної Gaz-System, повідомляє «Коммерсант».
Влада Польщі має намір відсторонити "Газпром" від управління його газопроводом, що проходить через територію країни. Варшава пропонує передати місцеву ділянку газопроводу Ямал-Європа під контроль державної Gaz-System, повідомляє «Коммерсант».Єврокомісія вимагає від Польщі приведення умов експлуатації місцевої ділянки російського газопроводу Ямал-Європа у відповідність з Третім енергопакетом ЄС, спрямованим на розвиток конкуренції на ринках Євросоюзу. Згідно з цим документом, газопроводи в ЄС, як і інша подібна інфраструктура, мають керуватися незалежним органом і бути доступними третім сторонам. За даними "Коммерсанта", у Польщі є план щодо виведення газопроводу з-під контролю "Газпрому". Наприкінці липня Gaz-System передала польському регулятору Urzad Regulacji Energetyki свій проект операторської угоди з Europolgaz. Ця компанія володіє 684 кілометрами газопроводу Ямал-Європа потужністю 33 млрд кубометрів на рік і п'ятьма компресорними станціями. "Газпрому" і польській PGNiG належить по 48 відсотків Europolgaz. Ще 4 відсотки контролює компанія Gas-Trading. Gaz-System планує сама укладати договори з постачальниками газу по газопроводу Ямал-Європа і забезпечити однаковий доступ третіх осіб до нього, а також встановлювати транзитну ставку на прокачування газу по території Польщі. У Europolgaz заявили, що готові надати URE свій варіант угоди. Це відбудеться наступного тижня, після переговорів з головою "Газпром експорту" Олександром Медвєдєвим. Російська сторона готова укласти з поляками операторську угоду з технічного забезпечення газопроводу. У разі, якщо Europolgaz і Gaz-System не вдасться домовитися, то вирішенням питання займеться сам польський регулятор. У цьому випадку керування газопроводом Ямал-Європа перейде до Gaz-System протягом шести місяців на умовах, які встановить URE. Діючу міжурядову угоду з Польщею стосовно газу, а також російський варіант нової угоди дозволяють зберегти монополію на транзит газу за "Газпромом" і PGNiG до 2045 року. До недавнього часу польська сторона була згодна з цим, але Єврокомісія втрутилася в переговори і зажадала переписати документ. Польщі потрібно 14 мільярдів кубометрів газу щорічно, дві третини цієї кількості вона отримує з Росії. Варшава домовилася з Москвою щодо поставок 10 мільярдів кубометрів газу на рік до 2037 року, але підписання остаточної угоди затримується. Навесні представник Міністерства економіки Польщі попередив, що Варшава може залишитися без російського газу в жовтні, якщо не підпише договір упродовж найближчих місяців. Нагадаємо, раніше ВАТ «Газпром», у якості акціонера компанії Lietuvos dujos, яку литовський уряд збирається позбавити контролю за магістральними газопроводами, заявив про намір оскаржити дії литовської влади у міжнародному арбітражі.

За матеріалами "Коммерсанта"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі