Рахункова палата прогнозує недовиконання бюджету на 10 мільярдів гривень

Поділитися
Доходи загального фонду бюджету у 2010 році не будуть виконані приблизно на 10 мільярдів гривень. Про це у п'ятницю, 10 вересня, пише видання «Коммерсант-Украина» із посиланням на звіт Рахункової палати про виконання держбюджету у першому півріччі, який надіслано президенту, уряду і парламенту.

Доходи загального фонду бюджету у 2010 році не будуть виконані приблизно на 10 мільярдів гривень. Про це у п'ятницю, 10 вересня, пише видання «Коммерсант-Украина» із посиланням на звіт Рахункової палати про виконання держбюджету у першому півріччі, який надіслано президенту, уряду і парламенту.

Аудитори підрахували, що у січні-червні до загального фонду бюджету надійшло 89,9 мільярда гривень (92,3% від плану), або всього 41% від річного обсягу. Невиконання могло бути ще більш значним, якби не адміністративне втручання Кабміну. У Рахунковій палаті стверджують, що 7,6% усіх доходів бюджету отримано за рахунок невідшкодування ПДВ (сума зросла у 1,4 раза, або на 8,56 мільярда гривень - до 31,68 мільярда гривень). Це відбулося через скорочення суми відшкодування ПДВ удвічі у порівнянні з першою половиною 2009 року - на 7,7 мільярда гривень, що дозволило Кабміну повернути лише 31,3% від річного обсягу. Контролери впевнені, що оформлення заборгованості з відшкодування ПДВ на 16,4 мільярда гривень облігаціями є «тимчасовим заходом, що не буде сприяти усуненню причин їх накопичення і вдосконалення адміністрування».

Фактором ризику для виконання бюджетних показників є і податкові переплати, які у січні-червні зросли на 305 мільйонів гривень, до 14,61 мільярда гривень. Серед адміністративних чинників Рахункова палата відзначає відрахування Нацбанком 5,9 мільярда гривень, що на 1,4 мільярда гривень більше, ніж у 2009 році, а також підвищення ставок акцизного збору на цигарки, пиво і нафтопродукти. Їх зростання на тлі скорочення виробництва забезпечило додаткові 3,5 мільярда гривень. «Адміністративні чинники забезпечили збільшення доходів загального фонду бюджету майже на 13 мільярдів гривень», - говорять у палаті. З огляду на фіскальні ризики, невиконання плану доходів загального фонду у 2010 році складе як мінімум 10 мільярдів гривень. Включаючи доходи спецфонду, недобір скоротиться до 5 мільярдів гривень.

Нагадаємо, загальна сума доходів державного бюджету України (без урахування власних надходжень бюджетних установ та відшкодування податку на додану вартість облігаціями) за січень-серпень 2010 року, за оперативними даними, склала 148,162 мільярда гривень, або 58,6% плану на рік.

За матеріалами «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі