Лавров: РФ запропонувала Україні три варіанти врегулювання щодо питання Керченської протоки

Поділитися
Між Росією і Україною немає серйозних розбіжностей стосовно питання Керченської протоки, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. При цьому він заявив, що російська сторона не вважає лінії, проведені по акваторії Керченської протоки в радянський час, адміністративними кордонами.
Між Росією і Україною немає серйозних розбіжностей стосовно питання Керченської протоки, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. При цьому він заявив, що російська сторона не вважає лінії, проведені по акваторії Керченської протоки в радянський час, адміністративними кордонами."По суті, у нас особливих розбіжностей з Україною немає", - заявив він під час прес-конференції за підсумками переговорів зі своїм українським колегою Костянтином Грищенком в Москві у четвер. За його словами, сторони при врегулюванні питання Керченської протоки переслідують спільну мету, яка полягає в тому, що "ми хочемо, щоб обидві країни вільно користувалися Керченським каналом, щоб обидві країни спільно розробляли тут свої проекти: інфраструктурні, економічні тощо". Як заявив російський міністр, Москва запропонувала Києву три варіанти врегулювання цього питання, кожен з яких спирається на ті чи інші прецеденти, які існують в міжнародній практиці. У свою чергу голова української дипломатії розповів, що основним каменем спотикання при врегулюванні статусу Керченської протоки є "різниця підходів до того, що ми беремо за вихідну точку". Грищенко пояснив, що українська сторона пропонує провести кордон по акваторії Керченської протоки у відповідності з тими межами, які були зафіксовані на ще радянських картах і які, на думку української сторони, визначали адміністративний кордон між Українською РСР і РРФСР за радянських часів. При такому розділі значна частина каналу переходила до України, а менша - залишалася на території Росії. У той же час глава МЗС України заявив, що Київ не відмовляється від ідеї спільної експлуатації даного каналу на паритетній основі. Окрім того, українська сторона пропонує зафіксувати в договорі про делімітацію російсько-українського кордону положення, згідно з яким прохід іноземних військових суден Керченською протокою може здійснюватися лише за обопільної згоди Росії та України. Тим часом Лавров заявив, що російська сторона не вважає лінії, проведені по акваторії Керченської протоки в радянський час, адміністративними кордонами, і вважає, що дані лінії були нанесені виключно для зручності ведення господарської діяльності в протоці. У той же час глава МЗС Росії висловив повну впевненість в тому, що обом сторонам вдасться знайти рішення, яке буде влаштовувати як Москву, так і Київ.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі