МНС: Україні не загрожують наслідки аварії в Угорщині

Поділитися
© blog.fedoriv.com
Україна не постраждає від наслідків аварії біля угорського містечка Айка, в результаті якої стався розлив токсичних речовин. Про це у четвер, 7 жовтня, заявив помічник начальника Головного управління МНС у Закарпатській області Федір Філіп.
Україна не постраждає від наслідків аварії біля угорського містечка Айка, в результаті якої стався розлив токсичних речовин. Про це у четвер, 7 жовтня, заявив помічник начальника Головного управління МНС у Закарпатській області Федір Філіп.За його словами загроза потрапляння шкідливих речовин у річку Тиса повністю виключена. «Значна відстань від Закарпатської області, а це знаходиться поза басейном річки Тиса», - каже Федір Філіп. Також він додав, що у даний час сформована мобільна оперативна група на базі ГУ МНС України у Закарпатській області, до складу якої входять сім фахівців із Управління рятувальних сил та Управління цивільного захисту. Окрім того, підготовлений резерв інженерної техніки у кількості 17 одиниць і 42 фахівця особового складу служб області. «Мобільна оперативна група здійснює моніторинг ситуації в Угорщині. У разі звернення керівництва Угорщини за рішенням Кабінету міністрів України вона готова виїхати на місце надзвичайної пригоди для надання допомоги», - зазначає прес-служба МНС. В Одеській МНС сказали, що на водосховищі також ведуться заміри та аналізи води, на даний момент все поки чисто. Нагадаємо, токсичні речовини, що розлилися в результаті аварії на глиноземному заводі в Угорщині, досягли Дунаю - другої за протяжністю європейської річки. Дамбу резервуара з токсичними відходами на заводі з виробництва глинозему в місті Айка прорвало у ніч на 5 жовтня. У результаті аварії, за останніми даними, загинули чотири людини, ще близько 120 були госпіталізовані. Від розливу токсичних відходів постраждали сім населених пунктів, у деяких із них глибина токсичної рідини досягає двох метрів. Інцидент став найбільш серйозною аварією на хімічному виробництві за всю  історію країни. З резервуара вилилося близько мільйона кубометрів червоного шламу — дуже токсичного побічного продукту виробництва глинозему. Через аварію у трьох регіонах Угорщині було введено режим надзвичайного стану. За розрахунками місцевої влади, на ліквідацію наслідків інциденту підуть мільйони доларів і більше року. Що стало причиною аварії досі не встановлено, проте угорська поліція порушила кримінальну справу за статтею «злочинна халатність». Варто відзначити, що раніше у МНС України заявляли, що після аварії на заводі в місті Айка загрози потрапляння отруйних відходів в Україні через європейські водні артерії немає. Однак тоді відомство говорило про іншу річку — Тису.

За матеріалами Дело

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі