Москва отримала нового мера

Поділитися
Депутати Московської міської Думи в четвер, 21 жовтня, на позачерговому засіданні затвердили внесену президентом Росії Дмитром Медвєдєвим кандидатуру Сергія Собяніна на пост мера столиці країни.

Депутати Московської міської Думи в четвер, 21 жовтня, на позачерговому засіданні затвердили внесену президентом Росії Дмитром Медвєдєвим кандидатуру Сергія Собяніна на пост мера столиці країни.

«За» проголосували 32 депутати, проти висловилися лише двоє. При цьому голосування було таємним. Як зазначають ЗМІ, його результати були передбачуваним. Справа в тому, що 32 із 35 мандатів у Мосміськдумі належать провладній партії «Єдина Росія».

Раніше сьогодні Сергій Собянін, виступаючи перед столичними депутатами, заявив про готовність переглянути план розвитку міста.

Так, він зазначив, що, за останні роки Москва «змінилася на краще», але в той же час може розвиватися «динамічніше» і «з більшою віддачею для городян».

«Корупція, бюрократія - це те, що може девальвувати багато, якщо не всі конкурентні переваги», - заявив Сергій Собянін.

Одна з найгучніших його заяв на засіданні стосувалася подальшої забудови столиці.

«Чим далі, тим більше дають про себе знати проблеми багато в чому хаотичного зростання Москви, - зауважив Собянін. - Щільність забудови - одна з найвищих у світі, а протяжність доріг - одна з найнижчих».

У зв'язку з цим він заявив про необхідність повернутися до розгляду Генерального плану розвитку Москви до 2025 року.

«Генплан-це фундаментальний, серйозний документ, - заявив Собянін в Мосміськдумі, - однак це не означає, що він повинен бути недоторканним. Ми повинні постійно вносити в нього корективи і дивитися, наскільки цей план відповідає стратегії розвитку міста».

Погляди Сергія Собяніна на розвиток Москви прояснює його заява про те, що будівництво ділового центру «Москва-Сіті» було «містобудівною помилкою».

«Я вважаю, що "Сіті" будується практично в самому центрі Москви і тому найсерйознішим чином ускладнює трафік і створює додаткове навантаження на центр, - сказав він. - Але те, що зроблено - зроблено... Очевидно, що як і раніше потрібно багато будувати, але не на шкоду жителям міста. Продовжувати далі забудовувати кожен вільний клаптик землі - не можна».

При цьому, за словами Собяніна, «набільш очевидний дисбаланс у розвитку міста - це криза транспортної системи». Вирішувати транспортну проблему він пообіцяв «крок за кроком».

У четвер на цьому ж позачерговому засіданні депутати розглянуть постанову про наділення нового мера Москви повноваженнями на п'ять років. Раніше столичний градоначальник призначався строком на чотири роки.

Інавгурація нового мера призначена на 18:00 за московським часом (17:00 за Києвом). Вона має відбутися в Білому залі мерії Москви. На інавгурації не буде присутній попередник Собяніна Юрій Лужков. За офіційною версією, він пропустить церемонію через зайнятість.

У той же час, як повідомили низка ЗМІ, на інавгурації буде присутній Дмитро Медвєдєв. За словами джерел у мерії, на церемонії очікується присутність патріарха Кирила, голови кремлівської адміністрації Сергія Наришкіна, повпреда президента в Центральному федеральному окрузі Георгій Полтавченка, депутатів Мосміськдуми, членів Держдуми і Ради Федерації, обраних від Москви, і віце-мерів.

Що стосується наступника Сергія Собяніна на посаді глави апарату російського уряду, то ним може стати віце-спікер Держдуми і секретар президії генеральної ради «Єдиної Росії» В'ячеслав Володін.

Нагадаємо, у вівторок, 28 вересня, президент РФ Дмитро Медвєдєв відправив у відставку Юрія Лужкова з посади мера Москви. Офіційне формулювання — у зв'язку із «втратою довіри». Тимчасово виконуючим обов'язки мера столиці Росії був призначений перший віце-мер Москви Володимир Рєсін. У прес-службі президента заявили, що в Юрія Лужкова було два варіанти: або добровільно піти, або бути відстороненим із   «жорстким формулюванням».

Після відставки з поста столичного градоначальника він вийшов із провладної партії «Єдина Росія».

Звільненню передувала масштабна інформаційна кампанія проти Юрія Лужкова на федеральних телеканалах, яка розпочалася 10 вересня. В ефірі були показані кілька фільмів і сюжетів, присвячених діяльності та захопленням мера і його дружини.

Після відставки Юрій Лужков заявляв, що має намір піти у політику і створити власний громадський рух.

За матеріалами: Бі-бі-сі, Інтерфакс, Эхо Москвы

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі