Росія збільшить постачання газу до Польщі

Поділитися
© balcanii.ro
Росія і Польща у п'ятницю, 29 жовтня, підписали протоколи, що передбачають збільшення обсягів постачань газу російського газу польській стороні.
Росія і Польща у п'ятницю, 29 жовтня, підписали протоколи, що передбачають збільшення обсягів постачань газу російського газу польській стороні.Передбачається, що за два роки поставки зростуть із 9,7 мільярда кубометрів до 11 мільярдів кубометрів. Транзитний тариф буде визначатися компанією Europolgaz, в якій «Газпрому» і польській нафтогазовій монополії PGNiG належить по 48 відсотків акцій. При цьому «Газпром» не буде надавати Польщі знижку на додаткові обсяги газу. Поточні ціни для східноєвропейської країни збережуться. Окрім того, згідно з підписаними документами, Europolgaz передасть функції оператора ділянки Ямальського газопроводу, яка проходить по території Польщі, місцевій держкомпанії Gaz-System. Віце-прем'єр Росії Ігор Сєчін після підписання договору заявив, що постачання і транзит газу через Польщу можна пролонгувати після закінчення термінів контрактів. У вересні 2010 року «Газпром» і PGNiG домовилися про умови нового договору щодо постачання газу. Відповідно до початкового варіанту, у 2010 році польська сторона передбачала закупити 9 мільярдів кубометрів палива, у 2011 році - 9,3 мільярда, а у 2012 році - більше 10 мільярдів кубометрів. Текст газової угоди був узгоджений сторонами 17 жовтня у Москві. 21 жовтня стало відомо, що польська влада не змогла схвалити зазначений документ, оскільки очікувала фінального узгодження операції з боку національного енергетичного регулятора (URE). Проте у ЗМІ також повідомлялося, що Варшава затвердить угоду тільки у разі отримання 10-відсоткової знижки на додаткові поставки газу. Щорічно Польща споживає 14 мільярдів кубометрів газу, причому дві третини цього обсягу вона отримує з Росії. У листопаді минулого року «Газпром» домовився з польською стороною про збільшення обсягу постачань палива, а також продовження газової угоди до 2037 року, проте цей договір остаточно підписано не було.

За матеріалами Lenta.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі