Італійська Edison намагається через суд знизити ціну на газ від "Газпрому"

Поділитися
Одна з найбільших італійських енергетичних компаній Італії Edison подала позов до Стокгольмського арбітражного суду, метою якого є знизити цін на газ, які «Газпром» встановив на довгострокові контракти. Відповідачем за позовом стане дочірнє підприємство «Газпрому» Promgas. Про це в середу, 3 листопада, повідомили ЗМІ.

Одна з найбільших італійських енергетичних компаній Італії Edison подала позов до Стокгольмського арбітражного суду, з метою знизити цін на газ, які «Газпром» встановив на довгострокові контракти. Відповідачем за позовом стане дочірнє підприємство «Газпрому» Promgas. Про це в середу, 3 листопада, повідомили ЗМІ.

Edison наполягає, що втрачає гроші, купуючи газ за вищими контрактними, а не ринковими цінами. За словами генерального директора компанії Умберто Квадріно, лише в третьому кварталі 2010 року Edison втратила 37 млн. євро прибутку.

Суму позову представник Edison не назвав, але зазначив, що йде підготовка матеріалів до розгляду справи, яку планують завершити до кінця 2011 року. За словами Квадріно, компанії запропонували неприйнятні ціни на 2011 рік, але при цьому вона зобов'язана дотримуватися цих умов протягом трьох років.

Процедура звернення до суду передбачена контрактом.

Зараз ціни на газ за довгостроковими контрактами «Газпрому» майже на 30% вище за ті, що встановлені в спотових контрактах. «Газпром» продає Італії паливо по 300-320 доларів за тисячу кубометрів, у той час, як Катар постачає скраплений природний газ по 240-250 доларів.

Утім, на думку аналітика компанії БКС Андрія Поліщука, довгострокові контрактні ціни можуть бути вигідні не лише постачальникові, а й споживачеві.

«Контракт передбачає не тільки поточну ціну на газ, яку обчислюють спираючись на ціни на нафту, але також й обсяги та умови поставки, - зазначає Поліщук. - І це дає споживачеві гарантію поставок певних обсягів за законтрактованою ціною, в той час, як на ринку може скластися ситуація, коли спотових обсягів просто не вистачить».

Експерти вказують на той факт, що в докризові часи ціни на спотовому ринку були навіть вищі за контрактні ціни «Газпрому». Зниженню цін сприяло споживання газу в Європі внаслідок рецесії й посилення конкуренції між постачальниками.

Утім, учасники ринку очікують, що в міру відновлення попиту різниця в ринкових і контрактних цінах зникне.

Тим більше, що «Газпром» уже укладає контракти, в яких враховано ринкові ціни. Нещодавно російський газовий монополіст і уряд Німеччини підписали договір, що передбачає постачання 15% обсягів газу за спотовими цінами.

«Але й ці контракти, можуть у майбутньому зіграти злий жарт із споживачем, - говорить Поліщук, - якщо через якийсь час ринкові ціни стануть вищими, ніж розрахункові за контрактами з «Газпромом».

Позови на «Газпром» до міжнародних судів у минулому подавали й інші країни, але до розгляду так і не доходило.

При цьому «Газпром» іноді все ж і сам іде на знижки; приклад - нещодавній контракт з Польщею, за яким «Газпром» готовий знизити ціни на 10% на додаткові обсяги газу, що постачає.

«Простіше вести перемови, ніж нагнітати обстановку й домовлятися через суд, - резюмує Поліщук. - А зв'язок між нафтовими цінами й цінами «Газпрому» все одно залишиться, хоча формула складання ціни й буде змінена з урахуванням спотового ринку газу».

«Цей ринок розвивається, з'являються нові постачальники, й не помічати цього« Газпром» уже не зможе. Але зміни відбудуться не раніше, ніж років за п'ять», - уважає експерт.

Однак поки частка Росії в обсягах поставок газу до Європи постійно знижується. В Італії вона вже впала з 24% до 12%.

За матеріалами: Би-Би-Си

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі