Тривалість життя українців стала меншою, ніж сорок років назад

Поділитися
Україна потрапила в дев’ятку держав, де очікувана тривалість життя нижча від показників 1970-х років. Про це йдеться в оприлюдненій напередодні ювілейній 20-й доповіді Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) «Реальне багатство народів: шляхи розвитку людини», повідомляє Центр новин ООН.
Україна потрапила в дев’ятку держав, де очікувана тривалість життя нижча від показників 1970-х років. Про це йдеться в оприлюдненій напередодні ювілейній 20-й доповіді Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) «Реальне багатство народів: шляхи розвитку людини», повідомляє Центр новин ООН.Лише в дев’яти країнах світу очікувана тривалість життя впала нижче показників 1970-х. Шість із них – групи країн Африки на південь від Сахари. Ще три – Білорусь, Україна та Росія, констатують в ООН. Автори доповіді заявляють, що багато країн домоглися значних результатів у сфері очікуваної тривалості життя. Середня тривалість життя збільшилася приблизно на шість років у період між 1970-ми і 1990-ми роками і на чотири роки за два наступних десятиліття. Найсуттєвіше очікувана тривалість життя збільшилася за період із 1970 року в арабських державах – більш ніж на 18 років. У деяких країнах, що розвиваються, – наприклад, у Чилі та Малайзії – показники смертності на 60% нижчі, ніж вони були 30 років тому. Зниження прогнозованої тривалості життя в шести країнах Африки на південь від Сахари автори доповіді пов’язують із епідемією ВІЛ. У доповіді зазначається, що скорочення очікуваної тривалості життя в Україні, Росії та Білорусі торкнулося, в першу чергу, чоловіків. Про причини цього явища йдуть серйозні дебати. При цьому відзначають зростання масштабів алкоголізму та стреси, пов’язані з переходом до ринкової економіки й високою інфляцією, безробіттям і невпевненістю в завтрашньому дні. Так, одне з досліджень виявило, що в період між 1990 і 2004 роками у 21% чоловіків, які померли в Сибіру, причиною смерті називалася майже смертельна концентрація етанолу в крові.

За матеріалами Радіо Свобода

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі