В одному з районів столиці станеться комунальний переворот

Поділитися
З початку нового року в Києві стартує комунальна реформа. Але вже найближчим часом її відчують, в порядку експерименту, мешканці одного мікрорайону на Виноградарі. Чиновники стверджують, що якщо експеримент виявиться вдалим, то досвід буде екстрапольовано на все місто.

З початку нового року в Києві стартує комунальна реформа. Але вже найближчим часом її відчують, в порядку експерименту, мешканці одного мікрорайону на Виноградарі. Чиновники стверджують, що якщо експеримент виявиться вдалим, то досвід буде екстрапольовано на все місто.

З 1 січня три комунальні підприємства Подільського району - «Синьоозерна», «Виноградар» та «Лісове» - перейдуть в управління приватній компанії «ЖилКом Україна» - «дочки» російської компанії. Саме вона 4 жовтня виграла конкурс у Подільській адміністрації. У Росії «ЖилКом» уже вісім років працює в Пітері, Іркутську й Ангарську.

«ЖилКом Україна» обіцяє, що за три місяці мешканці Виноградаря відчують різницю в обслуговуванні.

«Ми збираємося інвестувати 500 тисяч гривень. На ці гроші одразу наведемо порядок у під'їздах, відремонтуємо вхідні двері, лавочки. Нехай мешканці відчують різницю з жеками», - говорить Андрій Дресвянский, директор «ЖилКома».

На Виноградарі вже щосили обговорюють новину.

«Я влітку викликала слюсаря з ЖЕКу. Чекала три дні - він був п'яний і дійти до мене не міг, а в мене зі стелі капало. Потім тиждень вони з'ясовували, де тече. І що з цього, довелося наймати приватників і робити ремонт. Якщо тут будуть нормальні фахівці, чому б не заплатити своєму слюсарю, й не мучитися. Проте є з кого запитати і на кого поскаржитися», - говорить Ганна Миколаївна, яка живе в «експериментальному» мікрорайоні.

А ось її сусід Петро Кузьмич побоюється приходу нової компанії.

«Хто їх знає, сьогодні вони скажуть так, а завтра візьмуть і плату піднімуть», - каже літній чоловік.

Олександр Мазурчак, заступник мера вважає, що таке рішення може стати каталізатором поліпшення якості послуг.

«Це нова компанія, яка за три місяці має показати нам - підуть реформи в Києві чи ні. Вони мають підняти комунальні послуги на якісно новий рівень. Для нас це дуже важливо. І якщо проект виявиться вдалим, то ми почнемо його впроваджувати в масштабах всього міста. Хочу запевнити - ніякі комунальні тарифи з їхнім приходом змінюватися не будуть - ні на воду, ні на тепло, ні на квартплату. «ЖилКом» лише розширить платні послуги, які не входять у квартплату. Наприклад, будуть виконувати роботу електрика в квартирі, якого зазвичай в жеку взагалі немає».

У той же час Олександр Клюс, член комісії ЖКГ Київради, вказує на недостатню законодавчу базу та поспішність прийняття таких рішень.

«У нас немає необхідної законодавчої бази, навіть за ОСББ закони застаріли й їх потрібно переписувати. Одна компанія на ринку ситуацію не змінить, потрібно створювати одразу декілька, щоб була конкуренція. Лише вона змусить знижувати плату, поліпшувати якість. У Росії одразу зробили правильно - різко підняли тарифи, зруйнували монополії ЖЕКів, встановили лічильники на все, включно з опаленням. За тепло одразу стали платити на 30% менше. Поки ми не створимо ринок і не підготуємо закони - пілотний проект залишиться пілотним».

За матеріалами Сегодня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі