Мінфін створює єдиного мегарегулятора фінансових ринків

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Мінфін зважився одержати контроль над фінансовими ринками. Міністерство тепер підтримує ідею створення мегарегулятора і для початку має намір почати координувати всю діяльність Держфінпослуг і ДКЦПФР. Експерти відзначають, що серйозних противників у такій реструктуризації замало.

Мінфін зважився одержати контроль над фінансовими ринками. Міністерство тепер підтримує ідею створення мегарегулятора і для початку має намір почати координувати всю діяльність Держфінпослуг і ДКЦПФР. Експерти відзначають, що серйозних противників у такій реструктуризації замало.

Міністерство фінансів вперше заявило про підтримку ідеї створення єдиного регулятора ринку фінансових послуг, який об'єднає функції Національного банку України (НБУ), Держфінпослуг і Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР).

Мінфін має намір незабаром отримати контроль над Держфінпослуг і ДКЦПФР, повідомив директор департаменту політики та розвитку ринку фінансових послуг Міністерства фінансів України Володимир Коцюба.

Відомство планує отримати статус контролюючого органу, для чого розробило відповідний законопроект "Про внесення змін до закону про державне регулювання ринків фінансових послуг".

За словами Коцюби, у контексті змін законопроекту введені певні новації у сфері регулювання.

"У проекті ми виходимо з того, що органи, які забезпечували регулювання ринку (Держфінпослуг і ДКЦПФР), - це центральні органи, що забезпечують нагляд, проте питання методологічного регулювання має бути сконцентровано в органі, який перебуває у складі Кабміну, тобто не може сам для себе прописувати (правила, - ред.) і сам же їх виконувати. Має бути третя особа, яка буде незалежно виконувати ці рішення", - зазначив він.

За його словами, законопроект був підписаний минулої п'ятниці міністром фінансів Федором Ярошенко і зараз знаходиться у стадії узгодження в центральних органах влади.

За словами чиновника, міністерство має пропонувати на розгляд Кабміну нормативно-правові документи з регулювання фінансових послуг. А міністр, у свою чергу, отримає право узгодження плану роботи Держфінпослуг і ДКЦПФР, отримання звітності, а його пропозиції будуть обов'язковими для розгляду.

Нагадаємо, в липні цього року НБУ вже пропонував Кабміну об'єднати всі три регулятора, але комісії відмовилися погодити документ. У НБУ відзначають, що якщо сам центробанк є самодостатньою структурою, то два інших регулятора фінансово залежні від бюджетних асигнувань.

Тим не менше, НБУ навряд чи скоро стане частиною мегарегулятора. «Швидше Кабмін зважиться перейняти російський досвід і віддати відомства під наш контроль, хоча ми цього не просимо», - повідомив в правлінні НБУ.

Але комісії будуть опиратися переходу під контроль Мінфіну, впевнений член ради асоціації "Українські фондові торговці" Олег Швець. "Адже з'явиться можливість вирішувати питання з вищим органом над комісією, який буде підпорядковуватися безпосередньо Кабінету міністрів", - пояснює експерт.

За матеріалами: РБК-Украина, Коммерсантъ-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі