Верховна Рада готується прийняти Житловий кодекс

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
На наступному пленарному тижні парламент має намір прийняти новий Житловий кодекс. Про це газеті «Дело» у середу, 1 грудня, повідомив співавтор законопроекту депутат Ігор Лисов.
На наступному пленарному тижні парламент має намір прийняти новий Житловий кодекс. Про це газеті «Дело» у середу, 1 грудня, повідомив співавтор законопроекту депутат Ігор Лисов.Документ містить чимало суперечних положень, які обмежують права кожного громадянина. Зокрема проект кодексу передбачає можливість примусового відселення боржників, а також необмежені штрафи за прострочення оплати комунальних послуг. Виселяти без згоди зможуть і тих, хто не в силах своєчасно виплачувати банківський кредит за своє житло. Стаття 129 проекту Житлового кодексу передбачає таку можливість для фінансових установ. Як обіцяє Ігор Лисов, за час, що залишився, парламентський комітет з питань містобудування та ЖКГ спробує погодити всі суперечні норми кодексу. Депутат запевнив, що всі пропозиції будуть враховані, а Житловий кодекс, як і Податковий, буде прийматися постатейно. Член комітету з питань ЖКГ Юрій Одарченко вважає Житловий кодекс у його нинішньому варіанті неприйнятним. «Вводиться пеня в розмірі 0,1% за кожен прострочений день оплати комунальних послуг, але на відміну від чинного законодавства, загальна сума не обмежується вартістю неоплачених послуг, а може рости до безкінечності», - зазначає депутат. За його словами, тепер боржнику доведеться гасити свої борги ціною власної квартири. Окрім пені, у проекті Житлового кодексу є низка інших суперечних положень. Одне з них - примусове виселення мешканців з будинків, які підлягають реконструкції або йдуть під знесення, без 100%-ної згоди мешканців. При цьому після прийняття документа виселяти мешканців влада зможе у будь-який район міста, а не в межах одного, як це є зараз. Якщо ж власник відмовиться переселятися, його квартиру примусово викуплять. За словами ще одного співавтора Житлового кодексу, Бориса Пудова, така практика існує в усьому світі і тільки за її допомогою можна оновити застарілий житловий фонд. «Лише завдяки цій можливості колишній мер Москви Юрій Лужков зміг вирішити проблему хрущовок», - посилається на досвід столиці Росії народний депутат. Депутат Юрій Одарченко також звертає увагу, що зведення житлових законів може серйозно штучно скоротити чергу на отримання житла. У ній сьогодні значаться кілька сот тисяч українців. Після прийняття кодексу місцева влада зможе позбавити їх права на отримання житла від держави у разі надання в документах на одержання квартири неправдивих відомостей. Мало того, після набуття чиннності кодексу всі черговики будуть зобов'язані перереєструватися. Ще одним серйозним нововведенням стане обов'язкове створення об'єднань співвласників у всіх багатоквартирних будинках.

За матеріалами: Дело

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі