Експерт: Адмінреформа навіть «не пахне» боротьбою з корупцією

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© serc.carleton.edu
У адміністративній реформі не міститься ані слова про корупцію, тоді коли це — головна проблема України. Про це у статті для «Дзеркала тижня» пише директор Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська.
У адміністративній реформі не міститься ані слова про корупцію, тоді коли це — головна проблема України. Про це у статті для «Дзеркала тижня» пише директор Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська.Вона наголошує, що реформа навіть «не пахне» змінами в системі органів влади, що можуть привести до запобігання та ліквідації корупції. «Навіть державні інспекції, які у всіх демократичних країнах є запобіжником корупції, в Україні не зрозуміло для чого створені. Окрім фінансової інспекції, решта — секторні. Немає ані адміністративної, ані соціальної, ані антикорупційної», - пише Віра Нанівська. За її словами, державні інспекції всередині виконавчої влади не зможуть інспектувати державну службу і використання державних ресурсів, як це відбувається в Канаді, Франції чи Німеччині. «Для цього їм треба бути незалежними від тих, кого контролюють. Вирішальне значення має спосіб призначення. З указу не зрозуміло, хто призначає. Але читаємо, що у своїй діяльності державні інспекції спрямовуються й координуються міністерствами — тими, кого мали би контролювати, якби виконували свої функції. То для чого ж їх створено? Можливо, для монополізації і централізації контролю над громадянами? Тоді адміністративна і антикорупційна інспекції не потрібні, і зрозуміло, чому їх немає», - вважає автор. «Якщо інспекції контролюватимуть приватних підприємців — оскільки на контроль за державною службою і державними ресурсами в указі немає ані найменшого натяку, — то жодних змін очікувати не варто! Корупція не буде ліквідована. Хіба що централізується», - підкреслює експерт. На її думку, ця реформа «повторює всі попередні спроби адміністративних реформ і навіть на міліметр не наблизилася до реформи інституційної». Детальніше читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня» у статті Віри Нанівської «Залишайся в системі – дій за старою схемою!».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі