У залишках метеорита виявили ознаки позаземного життя

Поділитися
© mia.ulmic.ru
В уламках великого метеорита, що впав на території Африки, було виявлено органічні речовини, які вважають ключовими елементами життя - амінокислоти, без яких неможливо створити білок.

В уламках великого метеорита, що впав на території Африки, було виявлено органічні речовини, які науковці вважають ключовими елементами життя, - амінокислоти, без яких неможливо створити білок.

Цей метеорит утворився внаслідок зіткнення двох астероїдів, розповів Деніел Глевін з Годдардовського центру космічних польотів.

Зіткнення нагріло тіло до 1000 градусів за Цельсієм (про це свідчить наявність мінералів, здатних сформуватися лише за високих температур). Звичайно ж, при цьому всі складні органічні молекули мали загинути. Однак у метеориті вони є.

Із цього науковці зробили висновок, що існує більше одного способу утворення амінокислот у космічному просторі. Отже, збільшуються шанси на зародження життя в інших куточках Всесвіту.

Раніше амінокислоти вдавалося знайти в зразках комети 81P/Вільда і багатих вуглецем метеоритах. Ці відкриття непрямо підтверджують гіпотезу про те, що, принаймні, деякі інгредієнти земного життя сформувалися в космосі.

Метеорит 2008 TC3 вибухнув над Суданом два роки тому. Аналіз уцілілих уламків проводили одночасно в Годдардівському центрі й Інституті океанографії ім. Скріппса при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго. Результати збіглися. Загалом удалося виявити 19 різних амінокислот у концентрації від 0,5 до 149 частин на мільярд.

Залишалося переконатися, що амінокислоти не були занесені вже на Землі. Перевірити це досить просто: молекули амінокислот можуть бути побудовані двома способами, які є дзеркальним відображенням один одного. Життя на Землі використовує лівосторонні амінокислоти, й вони ніколи не змішуються з правостороннім, а в метеориті містилася рівна кількість тих і тих «сортів».

До цього часу вважали, що амінокислоти здатні утворюватися на астероїдах за наявності рідкої води. Останнє ж дослідження науковців свідчить про те, що є інший спосіб: імовірно, амінокислоти формуються в міру охолодження астероїда за участю реакцій у газах. Науковці запланували провести ряд експериментів для перевірки гіпотези.

За матеріалами Компьюлента

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі