Банкіри шоковані призначенням нового голови НБУ

Поділитися
Національний банк України сьогодні очолить Сергій Арбузов, близький до родини президента Віктора Януковича. Банкіри вже почали хвалити професіоналізм потенційного керівника НБУ. Офіційно вони очікують збереження політики НБУ, однак більшість банкірів шоковані таким несподіваним рішенням президента. Про це у четвер, 23 грудня, пише газета "Коммерсантъ-Украина".

Національний банк України сьогодні очолить Сергій Арбузов, близький до родини президента Віктора Януковича. Банкіри вже почали хвалити професіоналізм потенційного керівника НБУ. Офіційно вони очікують збереження політики НБУ, однак більшість банкірів шоковані таким несподіваним рішенням президента. Про це у четвер, 23 грудня, пише газета "Коммерсантъ-Украина".

Сьогодні ВР має дати свою згоду на призначення Арбузова в НБУ, а вчора парламентський комітет з питань фінансів і банківської діяльності схвалив призначення (розгляд його кандидатури пройшов без преси - глава комітету Олександр Пеклушенко відмовився акредитувати на засідання журналістів). За словами джерела, першим заступником голови НБУ може знову стати Анатолій Шаповалов.

В офіційних коментарях одні банкіри говорять про майбутнього главу НБУ як про професіонала. Однак інші банкіри в неофіційних розмовах пояснюють підтекст такої хорошої публічної реакції - з Кабміну і Нацбанку "пішла рознарядка" коментувати ротацію в НБУ тільки позитивно або нейтрально, тоді як самі банкіри "в шоці від призначення і готові пакувати речі", розуміючи що незалежність регулятора втрачена.

Власне, про 34-річного Сергія Арбузова, який працює у НБУ лише з 1 вересня, банкірам майже нічого не відомо. Знаючі пана Арбузова неофіційно називають його "багаторічним скарбником сім'ї Януковича".

Про можливість такої кадрової ротації банкіри почали говорити відразу ж після призначення пана Арбузова першим заступником голови НБУ. "Це було питання часу, рано чи пізно таке призначення мало відбутися", - вважає співвласник "Дельта Банку" Микола Лагун.

Однак фінансисти не очікували її на цьому тижні, оскільки, за даними джерел видання, минулого тижня президент запевнив Володимира Стельмаха, що той залишиться на посаді ще на 2 роки, незважаючи на похилий вік (18 січня йому виповниться 72 роки).

Джерело в НБУ підтвердило факт зустрічі в адміністрації президента. "Але в понеділок все змінилося, була дуже жорстка розмова з головою, - розповів він. - Ціна питання - 15-16 млрд грн до бюджету, які президент просив знайти. Стельмах сказав, що таких грошей знайти не зможе і останній мільярд з прибутку НБУ вже перераховано. Тоді президент і прийняв нове рішення".

За його словами, із присутніх "на папері" 23 млрд грн на рахунках казначейства на 22 грудня було всього 1,5 млрд. На питання, чи здатний новий глава НБУ покрити різницю, джерело відповів, що навряд чи.

Можливість фінансування бюджету банкіри бачать тільки за рахунок багаторівневого продажу держоблігацій. За словами одного зі скарбників, НБУ з вівторка, 21 грудня, почав активний продаж ОВДП зі свого портфеля, але навряд чи регулятор зможе до кінця року зібрати з ринку більше 4 млрд грн. Пан Лагун відзначає, що таким спробам емісії голова НБУ повинен вміти "сказати ні". "На перший погляд пан Арбузов має таку рису, - сказав він. - Але дуже важливо, з якою командою він буде працювати, хто буде радити".

Як раніше повідомлялося, згідно з результатами опитування банкірів, ринок сподівається, що змін у монетарній політиці держави не буде у зв'язку з новим призначенням.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі