Гонконгські вчені перетворили бактерію на сховище даних

Поділитися
У Гонконзі група студентів Китайського університету зробила важливий крок на шляху до перетворення звичайної бактерії (в даному випадку - кишкової палички) на сховище даних.
У Гонконзі група студентів Китайського університету зробила важливий крок на шляху до перетворення звичайної бактерії (в даному випадку - кишкової палички) на сховище даних.Вони розробили метод стиснення даних і розбиття їх на частини для зберігання в різних клітинах, що дозволяє подолати обмеження на ємність. Окрім того, дослідники у змозі скласти карту ДНК таким чином, що інформацію буде легко знайти. Тим самим відкривається можливість зберігання не тільки тексту, а й зображень, музики, відео. При цьому один грам бактерій здатний зберігати стільки ж даних, скільки 450 жорстких дисків об'ємом 2 Тб. Створено також трирівневу систему безпеки. «Бактерію неможливо зламати, - говорить Аллен Юй, один з авторів проекту. - Всі види комп'ютерів вразливі до несправностей електричної мережі та кібератак. А бактерії мають імунітет до спроб вкрасти інформацію». Гонконгські вчені навіть запропонували нове поняття для цієї сфери: biocryptography. Безпеку системи необхідно забезпечити і з іншого боку. Для цього у ДНК вбудовано механізм перевірки, щоб мутації в клітинах не пошкодили дані. Розробка може мати і «харчове» застосування. Виділення ДНК, маніпуляції з нею за допомогою ферментів і відправлення її у нову клітину - та сама методика використовується для створення генетично модифікованих продуктів харчування. Різниця тільки в тому, що гонконгська технологія дозволяє перевіряти генетичні мутації щодо основної бази даних, щоб усунути токсичні ефекти. Однак зберігати дані на «біоносієві» і зчитувати їх можуть поки тільки фахівці в лабораторних умовах, і на це йде дуже багато часу. Biostorage - дуже юний напрямок досліджень. Одне з найістотніших досягнень у цій галузі було зроблено у 2007 році, коли співробітники Університету Кейо (Японія) успішно закодували знамените рівняння Ейнштейна (E = mc ²) у ДНК звичайної ґрунтової бактерії. Оскільки мікроорганізми постійно відтворюються, вони можуть зберігати цю інформацію тисячі років.

За матеріалами Компьюленты

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі