ТНК-ВР не виключає можливості зупинки Лисичанського НПЗ

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
ТНК-ВР в Україні не виключає можливості зупинки Лисичанського НПЗ («ЛІНІК»). Про це виконавчий директор ТНК-ВР в Україні Фелікс Лунєв пише у своїй статті для «Дзеркала тижня. Україна».
ТНК-ВР в Україні не виключає можливості зупинки Лисичанського НПЗ («ЛІНІК»). Про це виконавчий директор ТНК-ВР в Україні Фелікс Лунєв пише у своїй статті для «Дзеркала тижня. Україна». За його словами, до цього може призвести початок повномасштабного функціонування Єдиного економічного простору РФ, Білорусі та Казахстану, у результаті чого українські НПЗ не зможуть конкурувати з імпортною продукцією і будуть змушені зупиняти виробництво. «Хочу сказати вкрай відверто: якщо ситуація не зміниться, то вже в першому кварталі цього року збитки зупинять Лисичанський НПЗ. Введення мит - питання життя і смерті для українських нафтопереробників», - пише Фелікс Лунєв. За підрахунками ТНК-ВР, перевага, наприклад, білоруських НПЗ перед українськими на кошику нафтопродуктів сьогодні перевищує 130 дол на тонну світлих нафтопродуктів і буде коливатися залежно від величини мит на нафту і нафтопродукти. «При цьому той же Мозирський НПЗ до центру країни розташований ближче, аніж Лисичанський. Маючи такий матеріальний «заділ» і логістику, можна торгувати за стабільно більш низькими цінами, залишаючи українські заводи на мілині», - підкреслює автор. Окрім того, за його словами, у нинішніх умовах інвестиції в модернізацію НПЗ в Україні не мають економічної логіки. «ТНК-ВР вклала у Лисичанський НПЗ понад півмільярда доларів і готова вкласти ще стільки ж, щоб вивести завод у число лідерів європейського рівня. Підприємство вже повністю перейшло на виробництво дизельного палива по Євро-4 (а до третини обсягів ДТ може виробляти і по Євро-5) і готове до випуску бензинів по Євро-4. Однак це вимагає додаткових витрат, які збиткове виробництво собі не може дозволити. Переоцінка вартості українських активів ТНК-ВР призвела до списання за дев'ять місяців 2010 року 127 млн дол у вартості нематеріальних активів ТНК-ВР. Незважаючи на це, акціонери вклали в завод у минулому році більше 90 млн дол, Але продовжуватися так не може. Бізнес повинен приносити акціонерам прибуток, інакше який сенс у вкладеннях?», - запитує виконавчий директор ТНК-ВР в Україні. Детальніше читайте у свіжому номері «ДТ. Україна» у статті Фелікса Лунєва «Спляча красуня».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі