Кабмін пропонує дозволити йому самому вирішувати, які об’єкти трубопровідного транспорту приватизовувати

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Кабінет міністрів своїм законопроектом №7562 «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду» пропонує дозволити йому самому вирішувати, які об’єкти магістрального трубопровідного транспорту приватизовувати. Про це у своїй статті для «ДТ. Україна» пишуть заслужений юрист України, президент Укрінюрколегії Данило Курдельчук та адвокат, юрист-міжнародник Олександр Малиновський.

Вказаний законопроект, розроблений Міністерством юстиції, уряд вніс на розгляд парламенту 14 січня 2011 року. З пояснювальної записки до документу випливає, що метою законопроекту є виправлення ситуації із систематичним невиконанням Україною рішень національних судів у порушення зобов’язань України за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

Водночас, за словами юристів, цей документ спрямований також на досягнення низки прихованих цілей. Зокрема, він передбачає внесення змін до 17 діючих законів. При цьому зміни лише до чотирьох законів мають відношення до предмету законопроекту – забезпечення виконання судових рішень.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 7 закону «Про трубопровідний транспорт». Ця стаття у її нинішній редакції забороняє реорганізацію і приватизацію державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту (МТТ), а також забороняє відчуження і будь-які маніпуляції із основними фондами та акціями державних підприємств МТТ, НАК «Нафтогаз», дочірніх та заснованих нею підприємств і газосховищ.

Пропонованими змінами передбачається наділити Кабінет міністрів повноваженнями визначати перелік підприємств, на які поширюється дія статті 7 закону «Про трубопровідний транспорт».

«З одного боку, необхідність запропонованих змін може бути пояснена відсутністю у чинному законодавстві чіткого визначення терміну «державні підприємства МТТ» що певною мірою ускладнює практичне застосування вказаної статті 7 (саме з огляду на цю обставину у 2007 році до статті 7 були включені окремі посилання на «Нафтогаз» та його дочірні підприємства). Проте, таку прогалину логічніше було б заповнити уточненням (наприклад, визначенням) терміну «державні підприємства МТТ» безпосередньо у тексті закону «Про трубопровідний транспорт». Безумовно, незалежно від того, який вигляд матиме перелік, затверджений КМУ у разі ухвалення законопроекту 7562, дія статті 7 закону «Про трубопровідний транспорт» поширюватиметься на «Нафтогаз» і його дочірні підприємства, оскільки вони прямо згадані у статті 7», - зазначають юристи.

Однак, на їх думку, ризики все ж існують, і вони є значними: «Наприклад, оператор українських магістральних нафтопроводів - ВАТ «Укртранснафта» не є дочірнім підприємством «Нафтогазу» (більше того, це ВАТ формально не належить до категорії державних підприємств), а тому його доля цілковито залежатиме від уряду (від включення або не включення до відповідного переліку). З іншого боку, оператор магістральних газопроводів – ДП «Укртрансгаз» є дочірнім підприємством «Нафтогазу» і як таке підпадатиме під дію статті 7 закону «Про трубопровідний транспорт», незалежно від рішення КМУ, але рівно до того часу, поки не здійснено реформування «Нафтогазу», наслідком якого стане виділення «Укртрансгазу» в самостійну незалежну компанію. За такого розвитку подій, доля «Укртрансгазу» (за аналогією з «Укртранснафтою») опиниться в руках уряду. Так що зміни до статті 7 закону «Про трубопровідний транспорт» можуть бути з дальнім прицілом».

Детальніше читайте у свіжому номері «ДТ. Україна» у статті Данила Курдельчука та Олександра Малиновського.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі