Ватикан просив не повідомляти про випдки педофілії в поліцію

Поділитися
Виявлено лист, який свідчить, що представники Ватикану рекомендували своїм єпископам в Ірландії в 1997 році не повідомляти в обов'язковому порядку до поліції або місцевої влади про випадки педофілії з боку священиків. Про це повідомила Ірландська мовленнєва корпорація RTE.

Цей документ суперечить заявам Ватикану про те, що лідери церкви в Римі ніколи не прагнули контролювати дії місцевих єпископів у справах про насильство і що Римська католицька церква не перешкоджала кримінальним розслідуванням у справах про насильство над дітьми.

Жертви насильства в Ірландії й Сполучених Штатах Америки вже заявили, що цей лист стане важливим і «незаперечним доказом» при розгляді позовів проти католицької церкви.

"Ватикан стоїть на чолі цієї проблеми", - сказав Колм О'Горман, жертва насильства в Ірландії, що наразі є головою місцевого осередку Міжнародної амністії. - "Будь-які припущення, що вони ретельно й навмисно не інструктували своїх єпископів про те, щоб ті не повідомляли про подібних священиків місцевій владі, тепер є безглуздими"

Представник Ватикану визнав автентичність цього документа, але, в той же час, підкреслив, що це доказ помилок конкретного архієпископа Лючіано Стореро, в той час як керівництво церкви таких директив ніколи не публікувало. Це була виключно особиста ініціатива.

Цей лист написано одразу після першої хвилі скандалів пов'язаних із сексуальним насильством з боку ірландських священиків у католицьких школах й інших установах. Цей скандал зняв такий галас, що призвів до повалення ірландського уряду в 1994 році.

До 1996 року рада ірландських єпископів провадила нову політику, яка включала "примусове оповіщення" про підозрюваних у насильстві до місцевої влади. Цей лист було підписано архієпископом Лючіано Стореро, який потім став головним представником Ватикану в Ірландії. Він сказав ірландським єпископам, що Ватикан просить трохи зачекати з примусовими доповідями з моральних і канонічних причин. Архієпископ Стореро помер у 2000 році.

У листі йдеться, що єпископи, які не будуть точно дотримуватися канонічного закону, можуть виявити, що їхнє рішення про позбавлення духовного сану винних у насильстві кліриків буде скасоване в апеляційному порядку судами Ватикану.

"Результати можуть великою мірою бути бентежливими й шкідливими для тєї ж єпархіальної влади", - йдеться в листі.

Джефрі С. Лена, адвокат Ватикану повідомив, що заяви в листі «зрозуміли цілковито непрвильно». Він зазначив, що первинна мета цього документа була переконатися, що єпископи використовували необхідну канонічну процедуру, щоб дисциплінувати своїх священиків, так щоб покарання не переходило на технічний ґрунт. Також він додав, що "дуже контрастує з повідомленнями в новинах той факт, що в листі ніде немає пункту, який інструктує ірландських єпископів нехтувати цивільними законами, що вимагають повідомляти про подібні випадки".

Глава групи жертв домагань збоку священиків у США Джоель Кастекс вказує, що слідчі органи давно хотіли отримати документ, який доводить, що Ватикан "перешкоджає спробам відновити справедливість стосовно жертв."

"Зараз у нас є докази того, що Ватикан навмисно втрутився й наказав єпископам не передавати священиків-педофілів до рук правоохоронних органів, - сказала вона. - Цей лист підтверджує те, про що жертви говорять уже багато років - що спроби приховати сексуальні злочини були, й скоювали їх на всіх рівнях влади у Ватикані, аж до самого верхівки".

За матеріалами The New York Times, Би-Би-Си

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі