Нацбанк дозволив банкам списувати всі безнадійні кредити

Поділитися
Національний банк України (НБУ) переглянув технологію списання проблемної заборгованості за рахунок резервів у відповідності з Податковим кодексом. Зокрема НБУ дозволяє списувати всі кредити з простроченням понад 90 днів, окрім позик інсайдерам та бланкових кредитів, з подальшою сплатою податків у разі повернення клієнтами своєї заборгованості.

У свою чергу, представники НБУ прогнозують, що для уникнення оподаткування банки будуть продавати борги колекторам, пише «Коммерсант-Украина».

Український кредитно-банківський союз минулого тижня оприлюднив проект «Правил відшкодування банками безнадійної заборгованості за рахунок страхових резервів», розроблений Нацбанком відповідно до ст.159 Податкового кодексу.

Банки, як і зараз, будуть визначати кредит як безнадійний при незадовільному фінансовому стані боржника і наявності прострочення платежу понад 90 днів.

Безнадійною буде також визнана заборгованість із цінних паперів та дебіторська заборгованість у відповідності з методиками НБУ. Кредити та недоотримані відсотки за ними з пенею банк зобов'язаний списувати з резерву.

Більш жорсткі правила віднесення до безнадійних кредитів будуть застосовуватися до позик пов'язаним особам (інсайдерам) і бланкових кредитів (беззаставних). До цих категорій боргів має бути застосована хоча б одна умова п.14.1.11 Податкового кодексу: зокрема, закінчення строку позовної давності, доведена відсутність майна у боржника для повного погашення боргу, підтверджений в законному порядку форс-мажор або смерть позичальника.

У Нацбанку підкреслюють, що рішення про списання безнадійної заборгованості приймається правлінням банку або радою директорів і відображається у бухгалтерському звіті. Списання не є підставою для припинення претензіозної роботи стосовно боржника, а у разі погашення боргу банк збільшує доходи і сплату податку.

За інформацією видання, банки у своїй більшості не скористалися новою технологією у кінці минулого року. «Там, де є найменший шанс повернути борг, вони прагнуть його не списувати. Списати проблемні борги стало легше, що зараз почнуть робити, але повертати гроші в банк банкіри не будуть. Щоб не платити податки, вони скоріше будуть продавати борги близьким колекторським або консалтинговим компаніям» - повідомляє джерело в НБУ.


За матеріалами Коммерсант-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі