Росіяни тільки у 2010 році продали Каддафі зброї на 1,5 мільярда євро

Поділитися
© patriarchia.ru
Росія тільки у 2010 році продала режиму Муаммара Каддафі зброї на 1,5 мільярда євро, повідомляє Spiegel online.

Як відзначає видання, Москва озброювала лівійського диктатора ще за радянських часів. Після зняття у 2004 році 19-річного ембарго на постачання зброї до Лівії боротьба за вигідні контракти відновилася і в європейських країнах.

«В Італії він купував вертольоти, на Мальті – вогнепальну зброю, у Німеччині - засоби зв'язку: після скасування ембарго в 2004 році багато країн ЄС постачали лівійському диктатору Муаммару Каддафі зброю і військову техніку - які тепер він повернув проти свого народу», - пише видання.

Згідно з єдиними європейськими статистичними даними, тільки у 2009 році країни Євросоюзу здійснили постачання лівійському диктатору озброєнь на 344 мільйонів євро.

Але сьогодні Європа могла б жалкувати про угоди з лівійським диктатором ще більше, мовиться у статті: після закінчення ембарго такі держави, як Італія, Франція і Великобританія, розгорнули справжню боротьбу за замовлення з Тріполі, проте до справді великих операцій справа так і не дійшла. Наприклад, бельгійський виробник FN Herstal у 2009 році мало не здійснив до Лівії постачання на суму 100 мільйонів євро, незважаючи на те, що Сербія і Британія схожі контракти відхилили. І тільки після громадських протестів угода зірвалася. Тим часом Євросоюз до цього мало причетний, відзначають експерти. Коли держава-член ЄС відхиляє постачання, вона повідомляє про своє рішення іншим державам, а коли погоджується, то не зобов'язана це робити, вказує на лакуни в системі координації експерт із Гессена Бернгард Молтман.

Нагадаємо, що антиурядові акції протесту тривають в Лівії з 15 лютого. Каддафі поки вдається силою зберегти контроль над західною частиною країни, у той час як східна повністю перейшла в руки опозиції та армії. За даними міжнародних правозахисних організацій, у Лівії загинули вже, щонайменше, 700 людей.

За матеріалами Spiegel оnline

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі